Palt med stekt fläsk och rårörda lingon

Pitepalt med stekt fläsk och rårörda lingon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Susanne Jonsson lagar klassisk husmanskost från hemtrakterna i Norrbotten. Det är snabbt och enkelt och ljuvligt gott tillsammans med smör och rårörda lingon.

Ingredienser

4portioner

Palt

  • 600g
    potatis, skalad
  • 4-5dl
    vetemjöl
  • 2dl
    kornmjöl
  • 1tsk
    salt
  • 100g
    rimmat sidfläsk, i bitar eler mixat

Till servering

  • smör, stekt fläsk, rårörda lingon/lingonsylt

Så lagar du

1. Mixa potatisen fint i matberedare med kniven. Blanda med salt och mjöl tills du har en konsistens på smeten som går att forma.

2. Koka upp vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull (ca 5 liter). Fukta händerna med kallt vatten, forma en boll av smeten och koka en provpalt för att se att smeten håller ihop. Korrigera om det behövs mer mjöl.

3. Dela upp smeten i 8 lika stora bitar. Lägg en degbit i handen, lägg på ca 1 msk fläsk. Eller så mycket du vill. Försegla och rulla ihop till en tät boll. Lägg ner paltarna en och en i det kokande vattnet, låt sjuda. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Det tar ca 20 minuter.

4. Servera med stekt fläsk, rårörda lingon och smör.

Dela det här receptet med dina vänner!