Palt med stekt fläsk och rårörda lingon
Publicerat:
2016-11-01Tillagningstid:
Susanne Jonsson lagar klassisk husmanskost från hemtrakterna i Norrbotten. Det är snabbt och enkelt och ljuvligt gott tillsammans med smör och rårörda lingon.
Ingredienser
4portioner
Palt
- 600gpotatis, skalad
- 4-5dlvetemjöl
- 2dlkornmjöl
- 1tsksalt
- 100grimmat sidfläsk, i bitar eler mixat
Till servering
- smör, stekt fläsk, rårörda lingon/lingonsylt
Så lagar du
1. Mixa potatisen fint i matberedare med kniven. Blanda med salt och mjöl tills du har en konsistens på smeten som går att forma.
2. Koka upp vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull (ca 5 liter). Fukta händerna med kallt vatten, forma en boll av smeten och koka en provpalt för att se att smeten håller ihop. Korrigera om det behövs mer mjöl.
3. Dela upp smeten i 8 lika stora bitar. Lägg en degbit i handen, lägg på ca 1 msk fläsk. Eller så mycket du vill. Försegla och rulla ihop till en tät boll. Lägg ner paltarna en och en i det kokande vattnet, låt sjuda. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Det tar ca 20 minuter.
4. Servera med stekt fläsk, rårörda lingon och smör.