Pizza från Alsace
Publicerat:
2013-10-02Tillagningstid:
Tunn deg täckt med creme fraiche, lök och rökt fläsk är en typisk tarte flambée från Alsace. Tarte flambée gratinée är dessutom täckt med ost.
Ingredienser
4portioner
Till 4 pizzor
- 5dlvetemjöl, 300 g
- ½ tsksalt
- 2dlvatten
- 2mskolivolja
Fyllning
- 1stgul lök
- 400grökt skinka, bog- eller magert sidfläsk
- 2dlcreme fraiche
- 6dlost, t ex gruyère
Så lagar du
1. Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och kör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den är alltför kladdig. Täck den med plastfolie.
2. Skiva lökarna tunt och lägg dem i kallt vatten. Finstrimla fläsket.
3. Sätt ugnen på högsta värme och sätt in en plåt.
4. Kavla ut 1/4 av degen på mjölat bord och lägg den på bakplåtspapper.
5. Bred på creme fraiche men lämna någon cm i kanten. Lägg på lök, skinka och ost. Vik upp kanten runt om.
6. Flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Grädda mitt i ugnen 7–10 minuter tills de börjar få fin färg. Värm plåten på nytt innan du gräddar nästa.