Plankstek
Publicerat:
2019-11-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4bit(ar)oxfilé á ca 160 g (ca 700 g totalt)
Pommes duchesse
- 1kgpotatis, gärna av mjölig sort
- 3äggulor
- 25gsmör
- 1dlgräddmjölk, 50/50
- salt och vitpeppar
- 1nypa(or)muskot, kan uteslutas
Provensalsk tomat
- 2tomater
- 2vitlöksklyftor
- 2mskströbröd
- 3mskpersilja, hackad
- 2mskolivolja
- salt och peppar
Haricots verts-knyten
- 4skiva(or)bacon
- 150ggröna bönor, lätt förvällda
Så lagar du
Duchessepotatis
1. Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
2. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av, pressa och blanda med varm mjölk och smör. Rör ner gulor, smaka av med salt och peppar.
3. Fyll i tygspritspåse med stor stjärntyll, spritsa runt plankan.
4. Gör bearnaisesås medan potatisen kokar (se relaterat recept).
Haricots verts-knyten
1. Bryn kött och baconlindad haricots verts. Ställ åt sidan.
2. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek köttet gyllene runt om. Ös med smör under tiden. Jag gillar att lägga i kvistar av färsk rosmarin och timjan i smöret.
3. Lyft upp köttet från pannan, ställ åt sidan. Lägg bönorna i fyra högar, linda bacon runt om. Stek gyllene i smör.
Provensalsk tomat
1. Spritsa duchesse på plankan, lägg på tomaterna och fyll dem.
2. Riv vitlök, blanda med ströbröd, persilja, olja, en nypa salt och peppar. Dela tomaterna på hälften, fördela ströbrödsröran ovanpå. Lägg på plankan.
Plankstek
1. Sätt ugnen på 225 grader, baka duchesspotatisen tills den blir vackert gyllene. Lägg på kött och haricots vers mot slutet.
2. Ta ut plankan, kolla att köttet är stekt som du önskar, toppa med sås och servera.