Poké bowl
Publicerat:
2017-09-13Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Ris
- 4portioner ris, gärna svart eller sishiris
- 2mskrisvinäger
- ½mskströsocker
- ½tsksalt
Marinerad lax
- 500glaxfilé, putsad (skinn- och benfri)
- ½dljapansk soja (gärna ljus)
- 2tsksesamolja
- 1msksesamfrön, ljusa
Picklad rödlök
- 2strödlökar
- ½dlättiksprit
- 1dlströsocker
- 1½dlvatten
Ingefärspicklade morötter
- 3stmorötter, ca 250g
- 1mskättiksprit
- 2mskströsocker
- 3mskvatten
- 1-2tskfinriven ingefära
Chilimajonnäs
- 1dlmajonnäs (gärna hemmagjord)
- srirachasås eller chilipeppar och/eller chiliflakes
Tillbehör
- 1-2stmogna mango alt. 1 paket fryst och tinad mango (250g)
- 2stavokado
- 1stlime, den pressade saften + 1 lime i klyftor
- 250ggröna sojabönor, tinade
- några kvistar rädisor
- några romansalladsblad
- färska champinjoner
- sesamfrön, ljusa eller mörka
- ev. srirachasås
Så lagar du
1. Marinerad lax: Skär laxen i små tärningar, ca 1x1 cm. Blanda soja, sesamolja och sesamfrön. Låt marinera minst 6 timmar upp till 24 timmar.
2. Picklad lök: Skiva löken mycket tunt. Lägg den i en glasburk. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken. Låt stå några timmar eller längre.
3. Ingefärspicklade morötter: Skala och grovriv morötterna. Bland ättiksprit, socker, vatten och finriven ingefära. Rör till sockret löst sig. Häll lagen över morötterna och låt dem gärna stå ett par timmar eller längre.
4. Ris: Skölj riset och koka det enligt förpackningen. Blanda risvinäger, socker och salt. Rör tills sockret löst sig. Häll blandningen över det kokta riset och rör om.
5. Chilimajonnäs: Smaksätt majonnäsen med srirachasås eller torkad och mald chilipeppar eller chiliflakes. Srirachasås kan också serveras som tillbehör för den som gillar hetta och vill ”hotta” upp rätten.
6. Tillbehör: Skala och tärna avokado och mango. Lägg dem i var sin skål och pressa över limesaft. Förbered allt i skålar. Låt var och en plocka ihop sin favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön.