POLPETTE DI MELANZANE – Italienska auberginebollar
Publicerat:
2022-09-01Tillagningstid:
Perfekta små munsbitar till en drink eller som gott komplement till en sallad. Godast är de när de är varma och nyfriterade men de går fint att förbereda i god tid innan fram till friteringen. Vill man inte fritera går det också bra att steka dem i lite olivolja, resultatet blir inte lika frasigt men det blir lika gott! Hittar man inte scamorza går det fint att ersätta med en annan ost. En lite fast mozzarella eller kanske en bit Taleggio.
Ingredienser
4portioner
- 2ststora aubergine
- ca 1dlpanko eller gammalt rivet bröd
- ca 1dlriven parmesan eller pecorino
- 2mskfinhackad bladpersilja
- 1stägg
- 1klyfta(or)vitlök
- salt och peppar
- 50gscamorza
Till fritering
- ca 1dlpanko
- 1literfrityrolja
Till servering
- 50gruccola
- 2mskfinhackad bladpersilja
- rivet skal från 1 citron
- 2-3mskgrovt hackade pistagenötter
Så lagar du
Ca 12 bollar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg aubergine på en plåt och ställ in i ugnen i 1 timme. Låt svalna.
- Ta bort skal och skaft från auberginen och skär köttet i tärningar. Lägg i en sil och pressa ut så mycket som möjligt av vattnet.
- Hacka aubergine fint och lägg i en bunke tillsammans med panko, riven parmesan, hackad bladpersilja och ägg. Riv vitlöksklyftan fint. Lägg i och blanda ihop allt till en jämn smet. Är smeten för lös kan man tillsätta mer panko och parmesan. Den ska gå lätt att forma till bollar. Smaka av med salt och peppar.
- Skär osten i tärningar som är ca 1 X 1 cm. Rulla in tärningarna i auberginesmet och rulla till jämna små ”köttbullar”. Vänd bollarna i panko. (hit kan du förbereda och ställa in i kylskåpet)
- Hetta upp oljan till 180 grader.
- Fritera några bollar åt gången i 2 – 3 minuter eller tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg upp på en skärbräda eller fat. Strö över persilja, grovt riven ost och hackade pistagenötter och servera med detsamma!