Potatispizza med örter

pizza på träskärbräda

Publicerat:

Tillagningstid:

Enligt traditionen bör det vara ost på en pizza, men den här är så grymt god i all sin enkelhet att den får vara utan. Dessutom väldigt enkel att göra vegansk och laktosfri.

Ingredienser

4 - 8portioner

Pizzabotten

  • 25g
    jäst
  • 4dl
    kallt vatten
  • 1dl
    yoghurt (havregurt för vegansk pizza)
  • 1msk
    honung (agave för vegansk pizza)
  • 2tsk
    salt
  • 1dl
    olivolja
  • 650g
    vetemjöl + lite till utbakning

Fyllning

  • 500g
    fast potatis, i mycket tunna skivor
  • 2st
    röd spansk peppar, strimlad
  • valfria örter: rosmarin, timjan eller oregano (torkad el. färsk)
  • svartpeppar & flingsalt
  • någrastänk
    god olivolja

Till garnering

  • 1st
    citron, det rivna skalet (bara det gula)
  • ruccola

Så lagar du

1. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig.

2. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1 ½ timme, alternativt täck bunken med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten (37 grader) och jäs i 45 minuter.

3. Ansa och skala ingredienserna till fyllningen. Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt på värmning.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter.

5. Kavla ut bollarna till knappt 1 centimeters tjocklek och lägg på en bakpappersklädd plåt. Lägg på potatis och spansk peppar. Strö över örter, salt och peppar, ringla lite olja ovanpå.

6. Ta ut den varma plåten ur ugnen, för över pizzan till den med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, cirka 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet.

7. Garnera med rivet skal från en citron och ruccola. Servera gärna med grillad paprikadipp.

Dela det här receptet med dina vänner!