Potatispizza med örter
Publicerat:
2016-01-29Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 8portioner
Pizzabotten
- 25gjäst
- 4dlkallt vatten
- 1dlyoghurt (havregurt för vegansk pizza)
- 1mskhonung (agave för vegansk pizza)
- 2tsksalt
- 1dlolivolja
- 650gvetemjöl + lite till utbakning
Fyllning
- 500gfast potatis, i mycket tunna skivor
- 2ströd spansk peppar, strimlad
- valfria örter: rosmarin, timjan eller oregano (torkad el. färsk)
- svartpeppar & flingsalt
- någrastänkgod olivolja
Till garnering
- 1stcitron, det rivna skalet (bara det gula)
- ruccola
Så lagar du
1. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig.
2. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1 ½ timme, alternativt täck bunken med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten (37 grader) och jäs i 45 minuter.
3. Ansa och skala ingredienserna till fyllningen. Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt på värmning.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter.
5. Kavla ut bollarna till knappt 1 centimeters tjocklek och lägg på en bakpappersklädd plåt. Lägg på potatis och spansk peppar. Strö över örter, salt och peppar, ringla lite olja ovanpå.
6. Ta ut den varma plåten ur ugnen, för över pizzan till den med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, cirka 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet.
7. Garnera med rivet skal från en citron och ruccola. Servera gärna med grillad paprikadipp.