Pumpabröd med solrosfrön
Publicerat:
2020-06-05Ingredienser
4portioner
Fördeg dag 1
- 250gkallt vatten
- 250ggrovt rågmjöl, gärna stenmalet
- 3gjäst
Dag 2
- 250gkallt vatten
- 18gjäst
- 30ghonung
- 150ggrahamsmjöl
- 500gvetemjöl special
- 60grapsolja
- 22gsalt
- 120gsolrosfrön
- 120gpumpakärnor
Så lagar du
Dag 1:
1. Blanda samman jäst, vatten och rågmjöl till en slät smet i en bunke.
2. Täck bunken med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur ca 8-16 timmar.
Dag 2.
1. Rosta pumpakärnorna och solrosfröna i ugnen på 200 grader i ca 8-12 minuter beroende på ugn. Blanda vatten och jäst så att jästen löser sig i vattnet. Tillsätt fördegen, honung, grahamsmjöl, vetemjöl, och knåda i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt salt och solrosfrön och pumpakärnor och knåda ytterligare ca 5 minuter.
2. Lägg degen i en oljad låda med lock och låt den stå i ca 70-90 minuter.
3. Häll ut degen på ett bakbord och dela degen i önskade storlekar (småbröd eller limpa).
4. Forma bröden till önskat utseende.
5. Lägg bröden på en bakplåt. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.
6. Ta ur bröden ur den avstängda ugnen.
7. Sätt ugnen på 250 grader och när den kommit upp i temperatur så mjöla och snitta bröden. Sätt in bröden i den varma ugnen och spruta på vatten med en blomspruta.
8. Sänk ugnen till ca 200 grader och grädda klart bröden ca 20-30 minuter beroende på ugn och brödstorlek.