Rabarberglasstårta
Publicerat:
2018-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Rabarberskompott
- 2literfryst rabarber i bit, eller 1½ l färsk
- 1½dlsocker
- 1mskpotatis mjöl
Vaniljparfait
- 5dlvispgrädde
- 5stäggulor
- 1½dlflorsocker
- 1tskekologisk vaniljpulver
Kardemummamaräng
- 100gäggvita
- 180gsocker
- ¾dlvatten
- 1tskcitronsaft
- 1tskmald kardemumma
Topping
- 400gjordgubbar
- 1stlime, skalet
Så lagar du
1. Rabarberkompott: Skala rabarber och skär i grova bitar. Lägg på plåt, strö över socker och pudra på potatismjöl. Täck med aluminiumfolie.
2. Baka i ugn på 150 grader tills mjuka, cirka 30-40 minuter.
3. Vänd runt så det mosar sig lite.
4. Vaniljparfait: Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljpulver cirka 3 minuter till ett pösigt skum.
5. Vänd ner grädden.
6. Varva parfait med rabarberkompott i en brödform fodrad med plastfilm. Frys mellan parfaitlagren.
7. Kardemummamaräng: Koka upp socker med vatten till 123 grader.
8. Vispa äggvita på max med citronsaft och kardemumma och häll sockerlag i tunn stråle ner i vitan (aktas för vispen). Vispa tills kall och glansig, minst 3 minuter.
9. Spritsa ut maräng runt rabarberglasstårtan och bränn gärna av med bruleebrännare.
10. Topping: Skiva jordgubbar, riv limeskal över den färdiga tårtan.
Tips:
- Tårtan går bra att förbereda och frysa med marängen påspritsad. Toppa med färska bär strax innan servering.
- Rabarbern får en mustigare smak när den rostas i ugn än när den tillagas på spisen.
- Lägg gärna in glasstårtan i frysen en stund efter spritsning. Då hålls den kall och går lättare att skära.
- Maräng som vispas med sockerlag istället för strösocker kallas italiensk maräng. Den ska inte bakas och går bra att frysa, i motsats till vanlig bakad, krispig maräng som mjuknar i frysen.
- Om man inte vill vispa marängen så länge går det bra att lägga isbad under skålen under vispningen så kallnar marängen fortare.
- När marängen är färdigvispad ska bunken gå att vända upp och ned utan att marängen trillar ut.
- Om du vill göra marängen på förhand går det utmärkt, italiensk maräng förvaras nämligen bäst i frysen.
- En parfait tinar vanligen på 16-18 minuter.