Rågbröd på mörk öl

Rågbröd och kavring.

Publicerat:

Mörk öl är en supergod ingrediens i bröd, som här också får en extra skjuts av solrosfrön och pumpakärnor. Receptet räcker till en form.

Ingredienser

Skållning

  • 13cl
    mörk öl
  • 80g
    klippt råg
  • 30g
    solrosfrö
  • 25g
    pumpakärnor
  • 10g
    salt
  • 10g
    råsurdeg

Bortgörning

  • 14cl
    mörk öl
  • 12g
    jäst
  • 60g
    rågsurdeg
  • 85g
    mörk sirap
  • 170g
    grovt rågmjöl (gärna stenmalt)
  • 80g
    vetemjöl
  • 15g
    mörk flytande malt (kan uteslutas och ersättas med 15g extra surdeg)

Så lagar du

Dag 1

1. Skållning: Lägg klippt råg, solrosfrö, pumpakärnor, salt i en rostfri bunke.

2. Koka upp ölen och häll den över de torra ingredienserna. Rör om ordentligt och låt svalna i ca 10 minuter. Rör sedan ner 10 g surdeg.

3. Lägg plastfilm över bunken och låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2

1. Bortgörning: Rör ut jästen i ölen. Tillsätt övriga ingredienser och skållningen.

2. Kör på låg fart i degblandaren i ca 15 minuter.

3. Låt smeten vila i ca 45 minuter i degblandaren.

4. Smörj en rektangulär sockerkaksform och häll i smeten. Låt degen jäsa i ca 60-90 minuter i en avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten. Det är bra om ugnen håller ca 30 grader.

5. Ta ur formen med degen och långpannan med vattnet.

6. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen nått rätt temperatur så ställ in formen och spraya med vatten med en blommspruta. Stäng ugnsluckan fort och sänk temperaturen till 170 grader.

7. Grädda brödet i ca 45-70 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!