Rågbröd på mörk öl
Publicerat:
2016-11-21Ingredienser
Skållning
- 13clmörk öl
- 80gklippt råg
- 30gsolrosfrö
- 25gpumpakärnor
- 10gsalt
- 10gråsurdeg
Bortgörning
- 14clmörk öl
- 12gjäst
- 60grågsurdeg
- 85gmörk sirap
- 170ggrovt rågmjöl (gärna stenmalt)
- 80gvetemjöl
- 15gmörk flytande malt (kan uteslutas och ersättas med 15g extra surdeg)
Så lagar du
Dag 1
1. Skållning: Lägg klippt råg, solrosfrö, pumpakärnor, salt i en rostfri bunke.
2. Koka upp ölen och häll den över de torra ingredienserna. Rör om ordentligt och låt svalna i ca 10 minuter. Rör sedan ner 10 g surdeg.
3. Lägg plastfilm över bunken och låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2
1. Bortgörning: Rör ut jästen i ölen. Tillsätt övriga ingredienser och skållningen.
2. Kör på låg fart i degblandaren i ca 15 minuter.
3. Låt smeten vila i ca 45 minuter i degblandaren.
4. Smörj en rektangulär sockerkaksform och häll i smeten. Låt degen jäsa i ca 60-90 minuter i en avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten. Det är bra om ugnen håller ca 30 grader.
5. Ta ur formen med degen och långpannan med vattnet.
6. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen nått rätt temperatur så ställ in formen och spraya med vatten med en blommspruta. Stäng ugnsluckan fort och sänk temperaturen till 170 grader.
7. Grädda brödet i ca 45-70 minuter beroende på ugn.