Ramen med smak av svensk höst
Publicerat:
2018-10-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stkycklingskrov
- 1stpurjolök
- 1stspetskål
- 2-3stmorötter
- 100gtrattkantareller
- 1ströd chili
- 3stvitlöksklyftor
- 3cmfärsk ingefära
- 2litervatten
- 1stlime, saft
- 1mskmisopasta
- 1mskfisksås
- 1bit(ar)torkad kombu
- 3-4stsvartpepparkorn
- 1tsksalt
Toppas med
- 300gkyckling
- 2cmingefära
- 2stvitlöksklyftor
- 200gnudlar
- 100gsvamp, t ex trattkantareller
- 100ggröna bönor, vaxbönor eller purpurbönor
- 1kruk(or)svartkålsskott
- salt
- peppar
Så lagar du
1. Skär purjolök, spetskål och morot i grova bitar. Hacka vitlök, chili och ingefära.
2. Fräs kycklingbenen i matolja i en stor kastrull. Tillsätt grönsakerna och rör runt. Var försiktig så det inte bränns vid.
3. Häll på vatten, miso, fisksås och limesaft. Lägg i kombu och låt allt koka upp ordentligt och sänk därefter värmen och låt småputtra i cirka 1½ timme eller tills den reducerats till hälften. Skumma av några gånger under kokningen. Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt lite mer salt eller limesaft.
4. Sila buljongen när den kokat klart. Under tiden buljongen kokar kan alla tillbehör fixas i ordning.
5. Sätt ugnen på 120 grader.
6. Hacka vitlök och ingefära. Hetta upp olja och stek vitlöken och ingefäran i någon minut. Den ska inte ta färg. Lägg i kyckling skuren i mindre bitar, salta och peppra den och stek runt om tills den fått fin färg. Lägg in kycklingen i ugnen.
7. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
8. Ansa och koka bönor i saltat vatten.
9. Stek svampen i lite smör. Tillsätt lite soja.
10. Häll upp den silade buljongen i en djup soppskål. Lägg de tillagade nudlarna i mitten och den uppskurna kycklingfilén bredvid. Resterande tillbehör läggs runt om.