Entrecôte med päron, valnötter och gorgonzola
Publicerat:
2020-06-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 675gentrecôte (3 bitar)
- 2knippa(or)rosmarin
- olivolja
- 16körsbärstomater på stjälk
- 2stpäron, gärna lite omogna
- 200ggorgonzola
- 4 nävarruccolasallad
- 1rödkål
- 80gvalnötter
- parmesan
- balsamicovinäger
Så lagar du
1. Värm en grillpanna, eller en tung stekpanna på hög värme. Om det blir för trångt är det bättre att använda två stekpannor än att pressa ihop köttet.
2. Använd rumstempererat kött. Gnid in det med olivolja.
3. När stekpannan är rykande het lägger du försiktigt ner köttet. För mediumstekt kött, stek 4 minuter på varje sida.
4. Under tiden köttet steks lägger du en bunt rosmarin på ett fat. När köttet är färdigt, låt det vila på rosmarinbädden i 5 minuter.
5. Dra ner värmen i pannan helt och lägg ned päronbåtar. Lägg också ner hela klasar av körsbärstomater. Stek tills de fått ett mönster av grillpannan och börjat mjukna. Mogen frukt kräver kortare tillagningstid än omogen.
6. Krydda köttet med salt och peppar och skär det i tunna skivor, ca 1 centimeter, efter att det vilat färdigt.
7. Ordna salladen på ett serveringsfat med ruccola i botten och några skivor rödkål ovanpå. Lägg på köttet.
8. Krydda med mer salt, ringla över olivolja och riv lite parmesan över.
9. Ringla över balsamico, lägg på päron, smula över gorgonzola och krossade valnötter. Avsluta med körsbärstomater.
Tips
Det går också bra att använda ytterfilé.