Ris à la Malta

dessert fint serverad i glas

Publicerat:

Tillagningstid:

En modern version av den klassiska julrätten ris à la Malta. Den får en gräddad botten med smak av choklad och kanel, och toppas med läcker apelsinjelly. Tänk på att den behöver kylas i flera timmar utöver tillagningstiden.

Ingredienser

Ris à la Malta

  • 2g
    gelatin (blad)
  • 230g
    vispgrädde
  • 75g
    strösocker
  • 40g
    äggula (ca 2 st)
  • 230g
    mezzeyoghurt eller matlagningsyoghurt
  • 230g
    risgrynsgröt

Choklad/kanelbotten

  • 85g
    smör
  • 65g
    mörk choklad
  • 1tsk
    espresso (eller liknande starkt kaffe)
  • 5g
    vaniljsocker
  • 100g
    strösocker
  • 1st
    ägg
  • 65g
    vetemjöl
  • 5g
    kakao
  • 2g
    bakpulver
  • 2g
    malen kanel
  • 1g
    salt

Apelsinjelly

  • 4dl
    pressad apelsin (eller apelsinjuice)
  • rivet skal av 2 apelsiner
  • 2g
    gelatin (blad)

Så lagar du

Ris à la Malta

1. Lägg gelatinet i iskallt vatten. Vispa grädden lätt tills det blir ”mjuka toppar”.

2. Blanda socker och äggula i en skål över vattenbad och vispa tills det når 84 grader eller tjocknar. Ta ur skålen ur vattenbadet. Pressa ut vattnet ur gelatinet och smält det försiktigt i en kastrull eller mikrovågsugn. Häll det i den varma ägg/sockerblandningen vispa tills det blir fluffigt och svalt (ca 25-28 grader).

3. Vänd i yoghurten lite i taget och försiktigt. Vänd därefter i risgrynsgröten försiktigt och vänd sedan i den vispade grädden. Gjut moussen i önskad form och frys den i minst 4-5 timmar.

Choklad/kanelbotten

1. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Hacka chokladen och smält den i smöret. Tillsätt kaffet. Håll kastrullen varm, ca 50-60 grader.

2. Vispa ägget, vaniljsockret och strösockret. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, kanel och salt och vänd ner det i äggblandningen. Blanda sist i choklad/smörblandningen och stryk sedan ut smeten på ett bakplåtspapper eller bakduk.

3. Grädda på 170-175 grader i 8-12 minuter beroende på ugn. Om botten har svalnat och den är svår att få loss från pappret, kan man lägga den i frysen 20-30 minuter. Prova därefter att få loss botten från pappret.

Apelsinjelly

1. Riv skalet av två apelsiner på ett rivjärn (ej det vita inre skiktet). Reducera 4 dl pressad apelsin och det rivna apelsinskalet genom att koka blandningen i en kastrull så att det återstår 2 dl vätska med skal.

2. Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i 10 minuter. Krama ur vattnet ur det blöta gelatinet och lägg det i den varma reduktionen så att det smälter. Rör ut gelatinet ordentligt så att inga klumpar bildas. Låt stelna i kylen i 4-5 timmar.

Montering

Här kan man välja hur man vill lägga ihop sin ris à la Malta. Enklast är att använda ett glas och lägga i lite choklad/kanelbotten. Tillsätt därefter moussen. Ställ gärna glasen i frysen 30 minuter. Smält försiktigt jellyn och toppa glasen. Ställ glasen i kylen i ca 1-2 timmar så att jellyn stelnar.
Man också stansa ut portionsstora bitar av bottnen och gjuta mousse och gelé i dem.

Dela det här receptet med dina vänner!