Ris med knaprig skorpa (tahdeg)
Publicerat:
2016-03-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 5portioner
- 5dllångkornigt ris
- 1litervatten
- salt
- matolja
- 3-4ststora potatisar
- salt
- 2påse(ar)saffran (à ½ gram styck)
Så lagar du
Till detta ris måste man använda en teflonkastrull.
1. Lägg riset i blöt (som i grundreceptet se Persiskt ris) och skölj under rinnande kallt vatten.
2. Koka upp en stor teflonkastrull med ca 12 dl vatten och salt och lägg i riset att koka ca 20 minuter på medelhög värme. Dra kastrullen av plattan. Häll över i ett durkslag och häll av vattnet.
3. Skala och skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor. Häll olja i botten på kastrullen, hetta upp kastrullen och täck bottnen med potatisskivorna, som får brynas och stekas lite knapriga. Minska värmen till låg. Salta, och strö på saffran.
4. Häll på det varma riset.
5. Gör hål ända ner i botten till potatisskivorna, t.ex. med skaftet av en träslev. Häll lite vatten i dessa hål. Täck kastrullen med en handduk, lägg på ett lock som sluter tätt och lägg på en tyngd.
6. Låt kastrullen stå på en platta på svag värme och låt riset ångkoka ca 20 minuter.
7. Prova om riset känns genomkokt. Då ska också potatisskivorna i botten vara klara.
8. Dra kastrullen av plattan och låt stå ett tag. När riset svalnat lite kan man ev. vända upp och ner på kastrullen – man får då en fin riskaka med topp av saffransgula potatisskivor.
Tips
På samma sätt gör man en skorpa med bitar av dagsgammalt pitabröd eller mjukt tunnbröd, som man lägger i botten av en oljad kastrull innan riset hälls på för att ångkokas.
Man kan också hoppa över potatis och bröd och bara röra i ca 2 ½ dl av det halvkokta riset i het olja i botten av kastrullen innan man häller på resten av riset. Det ger också en brynt skorpa.