Röd linssoppa med koriander
![Röd linssoppa med koriander](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2Fimages%2F372790.jpg%3Fh%3Db210566b%26itok%3DwpGdNcia&w=3840&q=100)
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 1mskolivolja
- 1-2mskröd thailändsk curry
- 1stmorot
- 1,5dlröda linser
- 1burk(ar)krossade tomater
- 7dlvatten
- 1tskgrönsaksbuljongtärning
- 1tskpaprikapulver
- 1-2mskcitronsaft
- salt
- hackad koriander el basilikablad
Så lagar du
Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuka på svag värme i oljan. Låt curryn få fräsa med i slutet av stektiden. Skala och riv moroten grovt. Skölj linserna i ett durkslag.
Tillsätt morot, linser, tomater, vatten, grönsaksbuljongtärning och paprikapulver. Låt soppan koka ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med citronsaft och ev. salt. Strö över koriander och basilikablad.
Servera soppan med en klick kesella eller crème fraiche.
Tips! Röda linser kan bytas ut mot gröna linser eller korngryn, men då blir koktiden längre.
Linssoppa med broccoli och spenat:
Följ ovanstående recept men minska mängden röda linser till 1 dl. Låt ca 150 g små broccolibuketter och 4-5 grovt hackade mangoldblad koka med i soppan i slutet av koktiden.
Gästkock: Inga-Britt Sundqvist i Vegetariska kokboken, ICA Bokförlag.