Röd linssoppa med koriander

Röd linssoppa med koriander

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    olivolja
  • 1-2msk
    röd thailändsk curry
  • 1st
    morot
  • 1,5dl
    röda linser
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 7dl
    vatten
  • 1tsk
    grönsaksbuljongtärning
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1-2msk
    citronsaft
  • salt
  • hackad koriander el basilikablad

Så lagar du

Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuka på svag värme i oljan. Låt curryn få fräsa med i slutet av stektiden. Skala och riv moroten grovt. Skölj linserna i ett durkslag.

Tillsätt morot, linser, tomater, vatten, grönsaksbuljongtärning och paprikapulver. Låt soppan koka ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med citronsaft och ev. salt. Strö över koriander och basilikablad.

Servera soppan med en klick kesella eller crème fraiche.

Tips! Röda linser kan bytas ut mot gröna linser eller korngryn, men då blir koktiden längre.

Linssoppa med broccoli och spenat:

Följ ovanstående recept men minska mängden röda linser till 1 dl. Låt ca 150 g små broccolibuketter och 4-5 grovt hackade mangoldblad koka med i soppan i slutet av koktiden.

Gästkock: Inga-Britt Sundqvist i Vegetariska kokboken, ICA Bokförlag.

Dela det här receptet med dina vänner!