Rödbetskaka

Rödbetskaka på rester.

Publicerat:

Tillagningstid:

Testa Linn Utbults restfestkaka som passar perfekt till skåp- eller skafferirens.

Ingredienser

10portioner

Kakan

  • 2dl
    rapsolja,  200g (matolja funkar fint) 
  • 4
    ägg, ca 165 g 
  • 2
    medelstora rivna rödbetor ca 250 g
  • 2
    medelstora rivna morötter ca 150 g
  • 5dl
    vetemjöl, 300 g 
  • dl
    strösocker eller 50/50 brun farin/strösocker, ca 310g 
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2msk
    kanel
  • 1tsk
    malen ingefära
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1dl
    blandade nötter eller frön, hackade
  • 1dl
    kokosflingor
  • dl
    avrunnen, krossad ananas
  • 1
    citron, zesten

Frosting

  • 200g
    rumsvarmt smör 
  • 400g
    naturell färskost
  • 2dl
    florsocker
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • vaniljsocker 
  • citronjuice till smaksättning
  • en skvätt rödbetsjuice

Fyllning

  • 1burk(ar)
    färdig dulche leche, ca 400g
  • 1dl
    frysta hallon
  • 1msk
    citronjuice
  • 1tsk
    socker

Garnering

  • tunna skivor av polkabeta & gulbeta
  • pumpakärnor

Så lagar du

Kakan

1. Klä botten på en bakform ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper, sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Vispa upp äggen, helst med elvisp eller i köksassistent, och tillsätt sockret, vispa vitt och fluffigt minst 5 minuter. Blanda i olja i äggsmeten.

3. Riv rödbetor, morot och ställ åt sidan, ta ca ½ dl riven rödbeta och lägg i en liten skål till din frosting.

4. Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke och tillsätt i äggsmeten. Häll ner rivna rödbetor, kokos, krossad ananas och citronzest, rör om tills att är jämnt blandat.

5. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna helt innan du garnerar med din frosting. 

Frosting

1. Vispa smöret luftigt, tillsätt färskost och vispa med elvisp tills det är fluffigt och utan klumpar.

2. Sikta i florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting, smaksätt eventuellt med lite citronjuice.

3. Färga med lite juice från rödbetorna. Spritsa eller bred ut fyllningen på kakan. 

Montering

1. Mosa hallon och blanda med citronjuice och socker.

2. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut ett jämnt lager av dulche leche, spritsa sen bollar av din frosting, börja ca 1 cm från kanten.

3. Lägg på nästa botten och ställ i kylen ca 10 minuter för att stabilisera tårtan.

4. Upprepa med dulche och frosting på nästa botten, lägg på sista bottnen och spritsa med frosting och klicka ut lite extra dulche.

5. Håll mitten ren, där häller du på hallonmoset. Strö över pumpafrön och placera ut tunt skivade betor.

Dela det här receptet med dina vänner!