Rödbetskaka
Publicerat:
2020-11-03Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Kakan
- 2dlrapsolja, 200g (matolja funkar fint)
- 4ägg, ca 165 g
- 2medelstora rivna rödbetor ca 250 g
- 2medelstora rivna morötter ca 150 g
- 5dlvetemjöl, 300 g
- 3½dlströsocker eller 50/50 brun farin/strösocker, ca 310g
- ½tsksalt
- 1tskbikarbonat
- 1tskbakpulver
- 2mskkanel
- 1tskmalen ingefära
- 2tskvaniljsocker
- 1dlblandade nötter eller frön, hackade
- 1dlkokosflingor
- 1½dlavrunnen, krossad ananas
- 1citron, zesten
Frosting
- 200grumsvarmt smör
- 400gnaturell färskost
- 2dlflorsocker
- 2tskvaniljsocker
- vaniljsocker
- citronjuice till smaksättning
- en skvätt rödbetsjuice
Fyllning
- 1burk(ar)färdig dulche leche, ca 400g
- 1dlfrysta hallon
- 1mskcitronjuice
- 1tsksocker
Garnering
- tunna skivor av polkabeta & gulbeta
- pumpakärnor
Så lagar du
Kakan
1. Klä botten på en bakform ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper, sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Vispa upp äggen, helst med elvisp eller i köksassistent, och tillsätt sockret, vispa vitt och fluffigt minst 5 minuter. Blanda i olja i äggsmeten.
3. Riv rödbetor, morot och ställ åt sidan, ta ca ½ dl riven rödbeta och lägg i en liten skål till din frosting.
4. Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke och tillsätt i äggsmeten. Häll ner rivna rödbetor, kokos, krossad ananas och citronzest, rör om tills att är jämnt blandat.
5. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna helt innan du garnerar med din frosting.
Frosting
1. Vispa smöret luftigt, tillsätt färskost och vispa med elvisp tills det är fluffigt och utan klumpar.
2. Sikta i florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting, smaksätt eventuellt med lite citronjuice.
3. Färga med lite juice från rödbetorna. Spritsa eller bred ut fyllningen på kakan.
Montering
1. Mosa hallon och blanda med citronjuice och socker.
2. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut ett jämnt lager av dulche leche, spritsa sen bollar av din frosting, börja ca 1 cm från kanten.
3. Lägg på nästa botten och ställ i kylen ca 10 minuter för att stabilisera tårtan.
4. Upprepa med dulche och frosting på nästa botten, lägg på sista bottnen och spritsa med frosting och klicka ut lite extra dulche.
5. Håll mitten ren, där häller du på hallonmoset. Strö över pumpafrön och placera ut tunt skivade betor.