Rödbetspaj med getost

Rödbetspaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Rödbetor, getost, honung och äpple är en klassisk, älskad smakkombination. Honungens sötma lyfter och balanserar rödbetans smak, äpple tillför krisp och osten har en härlig syra och krämighet. Här kommer ett enkelt och gott recept på rödbetspaj med getost, samt en fräsch sallad med brysselkål och en syrlig yoghurtsås som passar perfekt till!

Ingredienser

4 - 6portioner

Pajdeg

  • 4dl
    vetemjöl (du kan byta ut hälften mot ett grövre mjöl med bra resultat)
  • 75g
    smör
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    créme fraiche
  • 1msk
    kallt vatten

Fyllning

  • 2
    rödbetor, skivade
  • 2
    gulbetor, skivade (eller så använder du enbart rödbetor)
  • 2
    röda lökar, skivade
  • 2dl
    svartkål eller grönkål, strimlad
  • 100g
    ost, riven
  • 150g
    getost
  • 4
    ägg
  • 2dl
    crème fraiche
  • 1dl
    grädde (valfri fetthalt)
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • smör eller olja till stekning
  • färsk timjan eller rosmarin (valfritt)
  • rostade valnötter (till servering)
  • honung (till servering)

Pestoyoghurt

  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • 2msk
    pesto

Så lagar du

  1. Gör pajdeg: Mixa ihop mjöl, smör och salt i matberedare med knivinsats. Tillsätt crème fraiche och vatten, kör hastigt ihop till en deg. Packa in i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 minuter.
  2. Förbered fyllningen under tiden: Koka eller rosta betorna i ugnen (cirka 25–30 minuter på 200 grader med lite olivolja, salt och peppar). Om du kokar dem, se till att de är mjuka och lätt går att skära i skivor. Jag skalar dem oftast efter kokning och innan om jag rostar dem. Eller så köper du färdigkokta. Du bestämmer! Stek lök och kål mjuk i smör, salta och peppra. Låt svalna.
  3. Förbered under tiden pajskalet: Kavla ut degen och lägg den i en pajform, cirka 25 cm. Trimma kanterna med en sax och vik dem dubbla. Nyp eller tryck så att du får en fin kant. Ställ i kylen en timme. Förgrädda degen i 10-12 minuter på 200 grader, låt svalna.
  4. Äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraîche, grädde, salt och peppar.
  5. Fyll pajen: Skär getosten i skivor. Lägg de kokta betorna och löken i det förgräddade pajskalet. Toppa med riven ost, getost och eventuellt lite färsk timjan eller rosmarin. Häll över äggstanningen.
  6. Grädda pajen: Grädda pajen i 25-30 minuter på 200 grader, eller tills fyllningen stelnat och ytan fått fin färg.
  7. Pestoyoghurt: Lägg upp yoghurten i en form, klicka i pesto och dra med en sked så att såsen blir marmorerad.
  8. Servera gärna pajen med en sallad (nedan).

Tips

  • Använd färdigkokta, hela rödbetor. Finns att köpa vakuumförpackade i grönsaksdisken.
  • Lyft valnötterna till nya höjder:
    • Blanda 200 g valnötter med 3 msk socker, 1 tsk salt, 1 tsk sambal, 1 tsk olja.
    • Rosta 10 minuter i ugnen på 175 grader eller tills de är vackert gyllene. Rör om efter halva tiden.
    • Låt svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!