Romsk hönssoppa
Publicerat:
2022-04-07Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Romsk höns- och klimpsoppa
- 5litervatten
- 1sthöna (eller hel kyckling)
- 1bit(ar)rotselleri, 10cm bred
- 2stmorötter
- 6-7stpotatisar
- 1stpalsternacka
- 1stpersiljerot
- ½stpurjolök
- 1stlök
- 3sttärningar hönsbuljong
- 2tskchiliflingor (efter önskemål)
- 1dlpasserade tomater
- någrakvist(ar)bladpersilja
- efter smakallkrydda
- efter smaksalt
Klimpsmet
- vetemjöl, strö till smeten har tjocknat
- 2stägg
- 2tsksalt
- 3dlvatten
Romskt friterat bröd
- 7-8dlvetemjöl
- 5dlmjölk
- 50gjäst
- 5tsksalt
- olja till fritering
Så lagar du
Soppa
Koka upp vattnet i en hög kastrull och tillsätt hönan (om du använder kyckling väntar du tills nästa steg). Låt koka i femton minuter.
Tillsätt grovt tärnad rotselleri, grovt skivade morötter, palsternacka och persiljerot. Om du väljer att använda kyckling istället för höna så stoppas den ner i nu. Tillsätt löken. Låt den gärna vara hel eftersom den senare ska plockas bort. Tillsätt hackad purjolök.
Låt koka i 30 minuter.
Tillsätt hönsbuljong och chiliflingor. Om så önskas, förstärk smaken med allkrydda. Lägg i den grovt tärnade potatisen.
När potatisen är mjuk, häll i passerade tomater. Smaka av.
Klimpsmet
Knäck äggen i en bunke, häll i vatten och salt. Vispa. Strö i mjöl, lite i taget, tills smeten är ganska fast, men fortfarande kletig.
Ta lite deg på den främre delen av en matsked. Doppa skeden i den kokande soppan och låt klimpsmeten trilla av. Upprepa tills du har önskad mängd klimp i soppan. Soppan är klar att ätas när klimpen flutit upp till ytan.
Avsluta med att plocka bort löken. Strö över hackad bladpersilja.
Romska friterade bröd
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader (fingervarm). Blanda i jäst och salt.
Sikta ner vetemjölet i mjölkblandningen och blanda med en träslev. Degen ska vara kladdig.
Låt jäsa i 40 min under handduk.
Ta ut degen på ett mjölat bord men undvik att knåda. Häll lite matolja i handflatorna för att lättare kunna forma bröden. Dela upp degen i 6 delar. Forma varje degklump till platta cirklar eller ovaler, mellan en och två centimeter tjocka.
Låt bröden ligga på ett tunt täcke av mjöl för att inte fastna. Lägg över en handduk och låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
Häll cirka 5 cm matolja i en djup stekpanna och värm till medeltemperatur. Prova temperaturen genom att lägga en liten degbit i oljan. När degen flyter upp till ytan är oljan tillräckligt varm.
Fritera ett par minuter på varje sida. Använd gärna redskap av stål för att vända bröden i den heta oljan. När bröden blivit gyllenbruna, ta upp och lägg på hushållspapper.
Dessa bröd är som godast när de är nygjorda. De funkar också utmärkt som efterrätt. Toppa med crème fraiche eller grädde, rostade nötter, färska bär eller sylt.