Romsk hönssoppa

Romsk höns- och klimpsoppa

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Till soppan serveras ett gott bröd liknande ungerska langos. Smaklig spis!

Ingredienser

4portioner

Romsk höns- och klimpsoppa

  • 5liter
    vatten
  • 1st
    höna (eller hel kyckling)
  • 1bit(ar)
    rotselleri, 10cm bred
  • 2st
    morötter
  • 6-7st
    potatisar
  • 1st
    palsternacka
  • 1st
    persiljerot
  • ½st
    purjolök
  • 1st
    lök
  • 3st
    tärningar hönsbuljong
  • 2tsk
    chiliflingor (efter önskemål)
  • 1dl
    passerade tomater
  • någrakvist(ar)
    bladpersilja
  • efter smak
    allkrydda
  • efter smak
    salt

Klimpsmet

  • vetemjöl, strö till smeten har tjocknat
  • 2st
    ägg
  • 2tsk
    salt
  • 3dl
    vatten

Romskt friterat bröd

  • 7-8dl
    vetemjöl
  • 5dl
    mjölk
  • 50g
    jäst
  • 5tsk
    salt
  • olja till fritering

Så lagar du

Soppa

  1. Koka upp vattnet i en hög kastrull och tillsätt hönan (om du använder kyckling väntar du tills nästa steg). Låt koka i femton minuter.

  2. Tillsätt grovt tärnad rotselleri, grovt skivade morötter, palsternacka och persiljerot. Om du väljer att använda kyckling istället för höna så stoppas den ner i nu. Tillsätt löken. Låt den gärna vara hel eftersom den senare ska plockas bort. Tillsätt hackad purjolök.

  3. Låt koka i 30 minuter.

  4. Tillsätt hönsbuljong och chiliflingor. Om så önskas, förstärk smaken med allkrydda. Lägg i den grovt tärnade potatisen.

  5. När potatisen är mjuk, häll i passerade tomater. Smaka av.

Klimpsmet

  1. Knäck äggen i en bunke, häll i vatten och salt. Vispa. Strö i mjöl, lite i taget, tills smeten är ganska fast, men fortfarande kletig.

  2. Ta lite deg på den främre delen av en matsked. Doppa skeden i den kokande soppan och låt klimpsmeten trilla av. Upprepa tills du har önskad mängd klimp i soppan. Soppan är klar att ätas när klimpen flutit upp till ytan.

  3. Avsluta med att plocka bort löken. Strö över hackad bladpersilja.

Romska friterade bröd

  1. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader (fingervarm). Blanda i jäst och salt.

  2. Sikta ner vetemjölet i mjölkblandningen och blanda med en träslev. Degen ska vara kladdig.

  3. Låt jäsa i 40 min under handduk.

  4. Ta ut degen på ett mjölat bord men undvik att knåda. Häll lite matolja i handflatorna för att lättare kunna forma bröden. Dela upp degen i 6 delar. Forma varje degklump till platta cirklar eller ovaler, mellan en och två centimeter tjocka.

  5. Låt bröden ligga på ett tunt täcke av mjöl för att inte fastna. Lägg över en handduk och låt jäsa i ytterligare 15 minuter.

  6. Häll cirka 5 cm matolja i en djup stekpanna och värm till medeltemperatur. Prova temperaturen genom att lägga en liten degbit i oljan. När degen flyter upp till ytan är oljan tillräckligt varm.

  7. Fritera ett par minuter på varje sida. Använd gärna redskap av stål för att vända bröden i den heta oljan. När bröden blivit gyllenbruna, ta upp och lägg på hushållspapper.

  8. Dessa bröd är som godast när de är nygjorda. De funkar också utmärkt som efterrätt. Toppa med crème fraiche eller grädde, rostade nötter, färska bär eller sylt.

 

Dela det här receptet med dina vänner!