Rostad blomkål med tahinisås
Publicerat:
2022-09-12Tillagningstid:
Heta och ljuvligt krispiga, lite sötsalta blomkålsbuketter som är beroendeframkallande! När blomkål rostas i ugnen händer något fantastiskt. Sesampastan tahini är en perfekt smakkombo till de här små godingarna. Heta och ljuvligt krispiga, lite sötsalta blomkålsbuketter som är beroendeframkallande! När blomkål rostas i ugnen händer något fantastiskt. Sesampastan tahini är en perfekt smakkombo till de här små godingarna.
Ingredienser
4portioner
- 1stblomkål
- 3mskolivolja
- 1-2mskharissa eller sambal oelek
- 2klyfta(or)vitlök
- 1tskspiskummin
- 1tskkorianderfrön (malda)
- ca 1tsksalt
- nymald svartpeppar
Till garnering
- 1kruk(or)mynta
- 0,5dlpistagenötter eller pinjenötter
Tahinisås
- 2dlsmetana
- 3msktahini
- 2klyfta(or)vitlök (finhackade)
- 1stcitron (skal och saft)
- 1mskolivolja
- salt och nymald svartpeppar
Så lagar du
Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryt eller skär blomkålen i små buketter. Skala och hacka vitlöken fint.
- I en stor bunke blanda vitlöken med olivolja, harissa och alla kryddor. Rör om. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och extra hetta om du vill. Vänd ner blomkålen och se till att den blir helt täckt.
- Lägg upp blomkålen på en plåt med bakplåtspapper och sprid ut den jämnt. Rosta i ugnen i 40 minuter. Vänd någon gång under tiden så den blir jämnt rostad. Den ska ha fin färg.
- Blanda under tiden ihop ingredienserna till tahinisåsen och smaka av med salt och peppar. Hacka nötter och mynta.
- Bred ut tahinisåsen på portionstallrikar eller på ett uppläggningsfat. Strö över den nyrostade blomkålen och garnera med nötter och mynta.