Rostad blomkålslasagne

Rostad blomkålslasagne.

Publicerat:

Tillagningstid:

Garanterad succé i den vegetariska repertoaren. Krämig, matig och lyxig. Värmer fint i vinterkylan.

Ingredienser

3 - 4portioner

  • 1paket
    färska lasagneplattor, 250 g
  • 700g
    färsk blomkål (1 litet huvud)
  • 1
    gul lök, hackad
  • 1
    grönsaksbuljongtärning
  • 2burk(ar)
    valfria tomater, á 400 g (krossade/körsbärs/hela)
  • 5dl
    färdig bechamelsås (finns på tetra eller koka egen)
  • 200g
    fetaost + gärna lite lagrad hårdost
  • salt
  • socker
  • svartpeppar
  • timjan
  • vitlök
  • smör/olja till stekning

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva blomkålen, lägg i bakpappersklädd ugnsform.

2. Ringla över olja, blanda ner salt, peppar och timjan. Rosta gyllene ca 15 minuter.

3. Gör under tiden tomatsås: Fräs lök i smör, tillsätt buljong och tomater, skölj ur burkarna med lite vatten. Koka ihop, smaka av med vitlök, salt, socker och peppar.

4. Varva tomatsås, plattor, blomkål, bechamelsås och smulad fetaost i en avlång brödform. Det kan hända att du får dela plattorna så att de passar. Avsluta med plattor och ett lager sås och ost.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills ytan är gyllene och plattorna är mjuka.

6. Servera gärna med blandad sallad och vitlöksbröd.

Tips

Blanda den rostade blomkålen med 2 dl kokta linser. Jag gillar små gröna, puylinser eller belugalinser eftersom de har extra bra tuggmotstånd.

Dela det här receptet med dina vänner!