Rostad potatis provencale med citronbakade betor
Publicerat:
2019-02-27Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kgpotatis, fast
- 1kgrödbetor eller blandade betor
- 300ggröna bönor, förvällda eller färsk grön sparris
- 150ggrönkål, riven
- 1dlsvarta oliver, urkärnade
- 1ströd lök, strimlad
- någracocktailtomater, halverade
- ½stgurka
- 1burk(ar)kronärtshjärtan, delade
- 3mskfärska eller frysta hackade örter, t ex bladpersilja, dill, gräslök
- olja, vinäger, fransk senap, timja, salt, peppar
Rostad citron- och vitlöksmajonnäs
- 1stvitlök
- 2stcitroner
- 2dlmajonnäs, färdig (äggfri om du vill ha vegansk dressing)
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
2. Skrubba betorna, dela dem om de är stora, lägg i en ugnsfast form med citronerna (halvera dom först). Ringla olja ovanpå, salta och peppra. Rosta i nedre delen av ugnen tills de är just färdiga, det tar cirka 25 minuter.
3. Skiva potatisen i tunna skivor. Jag brukar tvätta dem noga och låta skalet vara kvar, men det väljer du. Lägg dem på en plåt med vitlöken, ringla olja över, krydda med salt, peppar och timjan. Rör om. Grädda några falser ovanför rödbetorna tills potatisen är vackert gyllene.
4. Lägg i bönor eller sparris efter 10 minuter.
5. Blanda 2 tesked senap, 1 matsked vinäger, 1 matsked olja, grönkål, oliver, lök, tomat, gurka, kronärtshjärtan och örter. Arrangera alltihop vackert på en plåt eller stor skärbräda.
6. Smaka av majonnäs med rostad citron och vitlök. Klart att njuta!