Rostade rotfrukter med couscous och ras el hanout
Publicerat:
2017-02-01Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4morötter i olika färger (eller helt vanliga orangea morötter)
- 2palsternackor
- ¼rotselleri
- 1rödlök
- 2-3mskolivolja
- salt
- 1ekologisk apelsin
- 50gsmör
- 3 mskfinhackad mynta
- ½dlskållade mandlar
- 2½dlcouscous
- 3½dlvatten
- 1mskRas el hanout – hemgjord kryddblandning eller färdig på burk
- 1extra matsked smör
- 150gfetaost
Ras el hanout (marockansk kryddblandning)
- 2mskmalen ingefära
- 2mskgurkmeja
- 2mskmalen kanel
- 2mskmalen kardemumma
- 2mskkoriander
- 2mskkryddpeppar
- 1paket saffran (á ½ g)
- 2tskmalen muskotnöt
- 2tskmalen kryddnejlika
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i stavar, skala och skiva rödlök i tunna skivor. Lägg upp på en plåt. Ringla över olivolja och strö över lite salt. Blanda om ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. De ska vara mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.
3. Under tiden, tvätta en av apelsinerna och riv försiktigt det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med 50 gram smör. Ställ åt sidan.
4. Rosta de skållade mandlarna på medelstark värme i en torr stekpanna tills de fått lite färg och doftar nötigt. Hacka dem grovt och lägg åt sidan.
5. Gör couscous: Häll couscous i en långpanna. Koka upp vattnet tillsammans med kryddblandning och smör. Häll vattnet över couscousen och täck ordentligt med plastfolie. Låt stå i 5 minuter. Ta bort plastfolien. Pressa i saften från en apelsin och fluffa upp couscousen ordentligt.
6. Klicka på apelsinsmöret på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt.
7. Lägg upp couscous och grönsaker. Strö över hackad mandel, hackad mynta och smulad fetaost.