Russin på odon

Russin på odon

Publicerat:

Dessa russin kan nyttjas i müsli, på yoghurt, i blandningar med nötter och frön. Jag har dem gärna i en god kladdig chokladkaka! Receptet kommer från Eva Gunnare, Jokkmokk.

Ingredienser

  • odon, färska

Så lagar du

1. Plocka färska odon i augusti när de är mogna.

2. Rensa bären och lägg den luftigt på en torkolla eller i kartong (t ex ölkartong). Låt stå varmt och rätt mörkt under cirka en månads tid.

3. Använd de torkade odonen som russin.

Tips

Det är svårt att använda plockare för de brukar vara mjukare än blåbär och lätt mosa ihop. Torka bären i pannrum eller varmförråd. Det får inte vara för fuktigt! Man kan också nyttja torkugnar eller en vanlig ugn. Torka då på ca 40-max 50 graders värme. Det brukar dock ta flera dygn för att få dem torra. Man kan börja torka så något dygn för att få igång processen och sen torka i vanlig rumstemperatur som då tar någon vecka kortare.

Här hittar du mer om Eva Gunnare i Jokkmokk som har en passion för naturens skafferi.

Dela det här receptet med dina vänner!