Russinbullar
Publicerat:
2016-05-17Tillagningstid:
Ingredienser
Bullar
- 200grussin (du kan också använda tranbär eller en blandning)
- 1dläppeljuice
- 1kgvetemjöl
- 150gsocker
- 3tskgrovt salt
- 3tskkardemumma
- 6dlmjölk
- 50gjäst
- 150grumstempererat smör
- 1stägg
- 1stägg till pensling
Sockerlag till pensling
- 3dlfärskpressad apelsinjuice
- 1stvaniljstång
- 1dlsocker
Så lagar du
Bullar
1. Häll äppeljuicen i en skål och tillsätt russin. Låt stå och dra i minst en timme.
2. Låt russinen rinna av och blanda russin, vetemjöl, socker, kardemumma och salt i en stor skål.
3. Värm mjölken och smöret tills det är fingervarmt och tillsätt jäst. Rör tills jästen har löst upp sig och häll över vätskan i skålen med mjölblandningen och rör tills smeten är jämn. Tillsätt ägget och rör jämnt. Smeten ska vara lite kladdig.
4. Täck skålen med en handduk och låt degen jäsa i en timme.
5. Häll ut degen på en yta täckt med mjöl och forma till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa i 30 minuter medan du lagar sockerlagen.
Sockerlag
1. Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna i lite socker på en skärbräda. Blanda vaniljfröna noggrant med sockret så att de separeras från varandra.
2. Lägg blandningen och hela den tomma vaniljstången i en kastrull tillsammans med apelsinjuicen.
3. Koka upp apelsinjuicen och låt koka i 5-10 minuter tills den har en sirapsaktig konsistens.
4. Sila apelsinjuicen genom en sil och låt den kylas av.
Pensling
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka i ugnen i ca 15-20 minuter tills bullarna är helt gyllene.
3. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla med sockerlagen medan bullarna fortfarande är varma.
4. Låt sockerlagen torka innan du serverar bullarna eller stoppar dem i påsar.