Saffranschai

Saffranschai.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kryddigt, varmt och klargult lyxte som värmer både kropp och själ inifrån. Jag älskar att göra min egen chaimix, kryddigheten varierar efter säsong och känsla. Det viktiga är att välja kryddor som är så nymalda som möjligt, för bästa smak.

Ingredienser

2portioner

  • 5dl
    mjölk
  • ett par trådar saffran
  • en nypa vaniljpulver

Egen chaimix

  • ½dl
    kanel, malen
  • 1msk
    ingefära, malen
  • 2msk
    kardemumma, malen
  • ½tsk
    svartpeppar, malen
  • ½tsk
    nejlikor, malda
  • 1 nypa
    muskotnöt, riven
  • 1dl
    kokossocker

Så lagar du

1. Värm mjölken, tillsätt saffran och vanilj, låt dra en stund.

2. Lägg samtliga ingredienser till chaimix i en burk med lock, skaka.

3. Vispa ner 2 tsk chaimix i mjölken och smaka av hur stark du föredrar din chai.

4. Värm upp och vispa eller mixa så du får ett härligt skum.

5. Toppa med något fint, kanel, chaipulver eller torkade rosenblad.

Tips

Om du vill ha mer tesmak, lägg i en påse svart chaite i mjölken när du värmer den. Om du vill ha ”golden milk”, tillsätt gurkmeja.

En burk med chaipulver är en perfekt julklapp!

Om du vill göra drycken extra extra så kan du mixa den med en matsked smör eller kokosfett i blender innan serveringen.

Topping är pricken över i, det behöver inte vara tjorvigt. Pudra på lite kanel (eller riv kanelstång), eller strö på torkade blomblad. Om du hittar långa kanelstänger är det fint att sticka ner som ett sugrör.

Dela det här receptet med dina vänner!