Saffranscheesecake med kardemummasmul

Saffranscheesecake med kardemummasmul

Publicerat:

Tillagningstid:

Nästan som en cheesecake med knaprigt smul på toppen. Om du serverar den som dessert är det gott med t ex hallon och en klick lättvispad grädde. Men kakan klarar sig bra på egen hand också utan tillbehör.

Ingredienser

12portioner

Mördeg

  • 4dl
    vetemjöl
  • 175g
    smör
  • 1dl
    strösocker
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1 ½tsk
    nystött kardemumma

Fyllning

  • 1st
    kuvert saffran, 0,5 g
  • 2dl
    crème fraiche
  • 1ask(ar)
    naturell färskost, 150 g
  • 1 ½dl
    strösocker
  • 2st
    ägg
  • 1st
    ekologisk apelsin, det finrivna skalet

Garnering och tillbehör

  • ev florsocker
  • ev hallon eller andra bär och vispgrädde

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda vetemjöl, smör, socker, vaniljsocker, bakpulver i matberedare eller med fingertopparna. Dela upp degen i två lika stora delar.

3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform, 24 cm i diameter. Tryck ut den ena degen i botten på formen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

4. Blanda ner kardemumma i den andra delen.

5, Rör samman saffran, crème fraiche, färskost, socker, ägg och finrivet apelsinskal.

6. Häll fyllningen över den förgräddade bottnen. Smula över kardemummadegen.

7. Grädda 20–25 minuter tills degen börjar få färg. Låt svalna helt.

8. Pudra ev över lite florsocker. Serverar du som dessert är det gott med bär och en klick vispgrädde till kakan.

Tips

Kakan går även bra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!