Saffranscheesecake med kardemummasmul
Publicerat:
2020-12-02Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
Mördeg
- 4dlvetemjöl
- 175gsmör
- 1dlströsocker
- 2tskvaniljsocker
- 1tskbakpulver
- 1 ½tsknystött kardemumma
Fyllning
- 1stkuvert saffran, 0,5 g
- 2dlcrème fraiche
- 1ask(ar)naturell färskost, 150 g
- 1 ½dlströsocker
- 2stägg
- 1stekologisk apelsin, det finrivna skalet
Garnering och tillbehör
- ev florsocker
- ev hallon eller andra bär och vispgrädde
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda vetemjöl, smör, socker, vaniljsocker, bakpulver i matberedare eller med fingertopparna. Dela upp degen i två lika stora delar.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform, 24 cm i diameter. Tryck ut den ena degen i botten på formen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Blanda ner kardemumma i den andra delen.
5, Rör samman saffran, crème fraiche, färskost, socker, ägg och finrivet apelsinskal.
6. Häll fyllningen över den förgräddade bottnen. Smula över kardemummadegen.
7. Grädda 20–25 minuter tills degen börjar få färg. Låt svalna helt.
8. Pudra ev över lite florsocker. Serverar du som dessert är det gott med bär och en klick vispgrädde till kakan.
Tips
Kakan går även bra att frysa.