Saffransfudge
Publicerat:
2021-09-03Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Här kommer fudge i en härligt julgul färg med en av helgens favoritkryddor. Gillar du saffransbullar är det här en bra uppföljare som du kan njuta av hela helgen.
Ingredienser
- 5dlkokosgrädde
- 3dlströsocker
- 6mskljus sirap
- 1gsaffran
- 6clmadeira
- 200gvegansk vit choklad
- 2dlskalade, rostade och saltade pistagenötter, alternativt solrosfrön eller pumpakärnor
- zest från en lime
- flingsalt
- chiliflakes
Så lagar du
- Rosta pistagenötterna i torr panna och salta med en nypa flingsalt.
- Blanda ut saffranet i madeiran och låt stå medan du kokar kokosgrädden, sockret och sirapen till 120 grader i en kastrull.
- Ta av kastrullen från plattan, blanda ner saffransblandningen, limezest och den vita chokladen i gräddblandningen och rör till en jämn smet.
- Häll i de rostade pistagenötterna sist.
- Häll fudgeblandningen i en plastad form, strö över flingsalt och chiliflakes och låt den stelna några timmar i kylskåpet.
- Skär i små munsbitar och bjud laget runt!
Obs! Viss madeira är inte klassat som ett “veganskt vin” eftersom producenten får använda traditionella klarningsmetoder som casein/albumen (mjölkprotein/äggviteämne) i klarningsprocessen. Det är inga tillsatser, utan processhjälpmedel som sedan fälls ut med vinets egna proteiner. Men om det inte känns bra så går utmärkt att lämna bort madeiran helt.