Saffransgrottor med drottningsylt

Saffransgrottor med drottningsylt

Publicerat:

Tillagningstid:

Idag fick deltagarna det tufft, hela 3 sorters bakverk. Bland annat en småkaka med tema drottning, alltså drottningsylt. Här får ni min tolkning, saffransgrottor med drottningsylt. Mönstret är väl även det likt en vacker drottnings krona va? Vi säger det tycker jag!

Ingredienser

24portioner

Mördeg

  • 1paket
    saffran (0,5 g)
  • 1tsk
    socker
  • 1msk
    hett vatten
  • 250g
    rumsvarmt smör
  • 1,25dl
    strösocker
  • ca 5dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • drygt 1tsk
    bakpulver
  • 1 rejälnypa(or)
    salt

Fyllning

  • ca 1dl
    drottningsylt

Bra att ha

  • citruspress i trä

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader i vanlig ugn.

2. Blanda saffran med en tesked strösocker och hett vatten i en liten skål, låt stå och dra en stund.

3. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke och sikta ner i smöret, rör ihop till en smidig deg.

4. Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.

5. Doppa citruspressen i mjöl och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen.

6. Ställ i kylen i 15 minuter eller i frysen om du har ont om tid. Fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp. Perfekt att spritsa i sylten så slipper du kladd.

7. Grädda i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan du tar ut dom. Lättast är att vrida på kakan lite innan du tar ut den ur formen. 

Dela det här receptet med dina vänner!