Saffransgrottor med drottningsylt
Publicerat:
2020-12-11Tillagningstid:
Ingredienser
24portioner
Mördeg
- 1paketsaffran (0,5 g)
- 1tsksocker
- 1mskhett vatten
- 250grumsvarmt smör
- 1,25dlströsocker
- ca 5dlvetemjöl
- 2tskvaniljsocker
- drygt 1tskbakpulver
- 1 rejälnypa(or)salt
Fyllning
- ca 1dldrottningsylt
Bra att ha
- citruspress i trä
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader i vanlig ugn.
2. Blanda saffran med en tesked strösocker och hett vatten i en liten skål, låt stå och dra en stund.
3. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke och sikta ner i smöret, rör ihop till en smidig deg.
4. Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
5. Doppa citruspressen i mjöl och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen.
6. Ställ i kylen i 15 minuter eller i frysen om du har ont om tid. Fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp. Perfekt att spritsa i sylten så slipper du kladd.
7. Grädda i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan du tar ut dom. Lättast är att vrida på kakan lite innan du tar ut den ur formen.