Saffranskringlor med apelsin
Publicerat:
2015-11-30Tillagningstid:
Ingredienser
Apelsinfyllning
- 200gsmör
- 100gströsocker
- 1strivet skal från en stor eller två små apelsiner
Saffransblandning
- 1gsaffran (2 paket)
- 20gkokande vatten
- 20gströsocker
Saffransdeg
- 500gmjölk
- 550gvetemjöl
- 50gjäst
- 500gvetemjöl (tillsätts inte samtidigt som det andra vetemjölet)
- 200gströsocker
- 10gsalt
- 200gnormalsaltat smör
Så lagar du
Saffransblandning
Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i 20 min.
Saffranskringlor
1. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med vetemjöl (550g), jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
2. Tillsätt sedan resten av vetemjölet (500g), sockret och saltet. Kör i maskin några minuter och tillsätt sedan rumstempererat smör och knåda till en smidig deg som är slät och lätt glansig.
3. Låt degen vila i ca 30 min övertäckt, gör apelsinfyllningen under tiden.
4. Kavla ut degen och bred ut apelsinfyllningen, vik degen på mitten och skär ut långa remsor. Forma till kringlor!
5. Jäs till dubbel storlek och baka i 220 grader, ca 10-15 minuter tills kringlorna fått en vacker färg.
6. När de sedan svalnat, pensla med smält smör och doppa i socker.
Apelsinfyllning
Riv skalet av apelsinen och gnugga ihop med sockret, blanda sedan med smöret till en slät fyllning.