Saffranskringlor med apelsin

Saffranskringlor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Apelsin och saffran är en klockren kombination, i det här receptet lyfts båda smakerna fram.

Ingredienser

Apelsinfyllning

  • 200g
    smör
  • 100g
    strösocker
  • 1st
    rivet skal från en stor eller två små apelsiner

Saffransblandning

  • 1g
    saffran (2 paket)
  • 20g
    kokande vatten
  • 20g
    strösocker

Saffransdeg

  • 500g
    mjölk
  • 550g
    vetemjöl
  • 50g
    jäst
  • 500g
    vetemjöl (tillsätts inte samtidigt som det andra vetemjölet)
  • 200g
    strösocker
  • 10g
    salt
  • 200g
    normalsaltat smör

Så lagar du

Saffransblandning

Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i 20 min.

Saffranskringlor

1. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med vetemjöl (550g), jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 min.

2. Tillsätt sedan resten av vetemjölet (500g), sockret och saltet. Kör i maskin några minuter och tillsätt sedan rumstempererat smör och knåda till en smidig deg som är slät och lätt glansig.

3. Låt degen vila i ca 30 min övertäckt, gör apelsinfyllningen under tiden.

4. Kavla ut degen och bred ut apelsinfyllningen, vik degen på mitten och skär ut långa remsor. Forma till kringlor!

5. Jäs till dubbel storlek och baka i 220 grader, ca 10-15 minuter tills kringlorna fått en vacker färg.

6. När de sedan svalnat, pensla med smält smör och doppa i socker.

Apelsinfyllning

Riv skalet av apelsinen och gnugga ihop med sockret, blanda sedan med smöret till en slät fyllning.

Dela det här receptet med dina vänner!