Saftig saffransstjärna

Stor rund saffransbakelse i stjärnmönster täckt med pärlsocker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ljuvligt god och rolig att baka! Saffransstjärnan ser lyxig och avancerad ut, men är inte alls svår att få till. En garanterad snackis i fikarummet!

Ingredienser

Saffransdeg (1 stjärna)

  • dl
    mjölk (3%)
  • 1dl
    grädde
  • 2paket
    saffran
  • 1dl
    strösocker
  • 25g
    jäst
  • ½tsk
    salt
  • 8-9dl
    vetemjöl (känn efter så att du får en smidig, kavlingsbar deg)
  • 100g
    smör, rumstempererat

Fyllning

  • 2dl
    chokladkräm eller nötkräm, färdig
  • 1
    ägg, till pensling
  • pärlsocker (valfritt)

Så lagar du

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg. 

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37 grader. 

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, grädde, socker och salt. 

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk, eller kalljäs degen i kylen över natten. 

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till runda degplattor, cirka 25 cm i diameter. Ta hjälp av mjöl på bakbordet. Det är frestande att använda mycket mjöl men det är viktigt att inte överdosera mjöl vid saffransbak, eftersom brödet blir torrare då. 

6. Lägg en platta på bakpappersklädd plåt, strö lite mjöl under. Bred chokladkräm på degplattan. Lägg nästa degplatta ovanpå, bred på chokladkräm. Gör ett lager till och avsluta med en platta utan kräm på. 

7. Använd gärna ett stjärnformat pepparkaksmått som du tryckte ner till hälften i mitten på kakan så blir den extra tjusig. Skär sedan snitt med en knivända utifrån kanten ända fram till formen (eller nästan fram till mitten om du kör utan pepparkaksmått). Dela först rundeln i fyra delar, sedan delar du även dessa på fyra. Snurra degstrimlorna in mot varandra 1–2 varv. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. 

8. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla stjärnan med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. 

9. Grädda i ugnens nedre del ca 25 minuter. Det ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftigt inuti. Låt svalna under bakduk.

Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.

Dela det här receptet med dina vänner!