Saftigt bröd i långpanna

Saftigt bröd i långpanna

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Gör en stor sats och frys in bröden som blir över.

Ingredienser

1 bröd i långpanna

  • 3dl
    havregryn
  • 3dl
    mjölk
  • 50g
    baksmör
  • 30g
    färsk jäst eller 2 1/4 tsk torrjäst
  • 1,5tsk
    salt
  • 4msk
    ljus sirap eller honung
  • 1dl
    vatten
  • 3-4dl
    vetemjöl
  • 2dl
    grahamsmjöl (kan bytas ut mot en annan sort eller vanlig mjöl)

Pensling och garnering

  • ägg
  • havregryn
  • solrosfrön (valfritt)

Så lagar du

  1. Lägg havregrynen i en bunke tillsammans med smöret som är hackad i bitar. Hetta upp mjölken tills den blir varm (nästan kokhett), häll över havregrynen och låt stå i 10 min.
  2. Lös upp jästen i 1 dl ljummet vatten. Häll över havregrynen och tillsätt de övriga ingredienserna.
  3. Knåda degen en bra stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Knådar du för hand är det lättast att röra runt med en slev eftersom degen är ganska kladdig. Degen kommer kännas kladdig till en början men efter en stund blir den mer fast allt eftersom havregrynen sväller upp och suger åt sig vätskan.
  4. Klä en mellanstor långpanna, 40×30 cm, med bakpapper. Mjöla degen och tryck sedan ut den jämnt i plåten. Täck ordentligt med plast och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten (ca 8 timmar).
  5. Värm ugnen till 200°. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på valfri garnering.
  6. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna under bakduk i ca 10 min innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!