Salta kex med glögginlagda fikon

Salta kex med glögginlagda fikon

Publicerat:

Tillagningstid:

Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak och tillsammans med kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm blir det här en fullträff.

Ingredienser

  • 1dl
    vallmofrön
  • 1dl
    linfrön
  • 1dl
    pumpafrön, snabbt mixade
  • 1dl
    solroskärnor, snabbt mixade
  • 2dl
    majsmjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    rapsolja
  • 4dl
    kokhett vatten
  • 13
    färska fikon
  • 1liter
    glögg

Roquefortkräm

  • 300g
    roquefortost
  • 1msk
    crème fraiche

Så lagar du

Receptet räcker till ungefär två ugnsplåtar.

1. Sätt ugnen på varmluft, 145 grader. Blanda alla torra ingredienser med olja och varmt vatten. Låt svälla i rumstemperatur i 20 min.

2. Stryk ut tunt på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda i 15 minuter, ta sedan ut plåtarna och markera rundlar med stansring. Baka ytterligare 45 minuter.

3. Tag ut och låt svalna. Knäck ut bitar. Förvara i plåtburk i rumstemperatur

Glögginlagda fikon

1. Picka fikonen på några ställen lägg i en glasburk med patentlock. Koka upp glöggen och häll över fikonen. Stäng locket och låt dra tills lagen är kall.

2. Servera skurna i klyftor.

Roquefortkräm

1. Mixa roquefort med cremefraiche till en slät kräm.

Dela det här receptet med dina vänner!