Salta kex med glögginlagda fikon
Publicerat:
2016-11-30Tillagningstid:
Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak och tillsammans med kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm blir det här en fullträff.
Ingredienser
- 1dlvallmofrön
- 1dllinfrön
- 1dlpumpafrön, snabbt mixade
- 1dlsolroskärnor, snabbt mixade
- 2dlmajsmjöl
- 1tsksalt
- 1dlrapsolja
- 4dlkokhett vatten
- 13färska fikon
- 1literglögg
Roquefortkräm
- 300groquefortost
- 1mskcrème fraiche
Så lagar du
Receptet räcker till ungefär två ugnsplåtar.
1. Sätt ugnen på varmluft, 145 grader. Blanda alla torra ingredienser med olja och varmt vatten. Låt svälla i rumstemperatur i 20 min.
2. Stryk ut tunt på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda i 15 minuter, ta sedan ut plåtarna och markera rundlar med stansring. Baka ytterligare 45 minuter.
3. Tag ut och låt svalna. Knäck ut bitar. Förvara i plåtburk i rumstemperatur
Glögginlagda fikon
1. Picka fikonen på några ställen lägg i en glasburk med patentlock. Koka upp glöggen och häll över fikonen. Stäng locket och låt dra tills lagen är kall.
2. Servera skurna i klyftor.
Roquefortkräm
1. Mixa roquefort med cremefraiche till en slät kräm.