Sbrisolona-mandelkaka

Sbrisolona-mandelkaka på ett fat

Publicerat:

Tillagningstid:

En torr knastrig mandelkaka som är vanlig i norra Italien. Den kan serveras som den är eller tillsammans med zabaione eller glassdessert.

Ingredienser

  • 3dl
    vetemjöl
  • 1dl
    polentagryn
  • 150g
    sötmandel
  • 1 1/4 dl
    strösocker
  • 1st
    finrivet skal av 1 ekologisk citron
  • 125g
    smör
  • 1st
    stort ägg

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda vetemjöl, polenta, 100 g sötmandel, socker och citronskal i matberedare. Kör en kort stund så att allt blandas och nötterna blir hackade. Finfördela smöret däri och kör snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt sedan ägget och kör snabbt ihop till en deg. Arbeta ihop den med händerna om det behövs. Du kan också göra den helt för hand om du först finhackar mandeln.

3. Häll ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut den till en stor rundel, 35–40 cm i diameter. Tryck ner resten av sötmandlarna i degen.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills den får fin ljus färg. Låt kallna och bryt den sedan i lagom stora bitar. Servera som den är till kaffe eller te eller till zabaione, glass eller ett glas sött vin.

Dela det här receptet med dina vänner!