Scampi fritti à la Nina

Scampi fritti à la Nina

Publicerat:

Tillagningstid:

Friterade jätteräkor med Rhode Islandsås och het sås.

Ingredienser

4portioner

  • 400-600g
    jätteräkor, scampi

Frityrsmet

  • dl
    vetemjöl
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1dl
    öl
  • ½
    citron, saften av
  • salt och peppar

Rhode Islandsås

  • 1dl
    majonnäs
  • 1dl
    tjockvispad grädde
  • 1msk
    chilisås, rågad
  • 1
    stor vitlöksklyfta, pressad
  • ½tsk
    paprikapulver
  • 1cl
    cognac
  • någradroppe(ar)
    tabasco

Het sås

  • 1burk(ar)
    krossad tomat, låt den rinna av något i en sil
  • ½
    rödlök, finhackad
  • 1
    vitlöksklyfta, finfinhackad
  • ½
    lime, saften av
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1msk
    korianderfrö, mortlade
  • 1tsk
    spiskummin, mortlade
  • ½msk
    sriracha, kan uteslutas om du inte vill ha såsen för het
  • 1tsk
    socker

Så lagar du

Rhode Islandsås

1. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar, låt stå i kylskåp.

 OBS! Får ej vara för kall vid servering

Het sås

1. Blanda ihop och smaka av med salt, peppar och socker.

Friterade jätteräkor

1. Tina jätteräkorna på hushållspapper och se till att de inte är fuktiga.

2. Hetta upp olja till 180° i en kastrull eller en fritös. Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten.

3. Doppa eller kleta in räkorna i smeten och lägg ned dem i den heta oljan. Ta upp med hålslev när de fått en gyllenbrun färg (ca. 3 min.)

4. Låt räkorna rinna av på hushållspapper och svalna något, servera med dippsåserna.

Tips

Om du vill göra detta till en huvudrätt, servera då med nykokt ris.

Dela det här receptet med dina vänner!