Scampi fritti à la Nina
Publicerat:
2019-11-18Tillagningstid:
Friterade jätteräkor med Rhode Islandsås och het sås.
Ingredienser
4portioner
- 400-600gjätteräkor, scampi
Frityrsmet
- 1½dlvetemjöl
- 1mskmajsstärkelse
- 1tskbakpulver
- 1dlöl
- ½citron, saften av
- salt och peppar
Rhode Islandsås
- 1dlmajonnäs
- 1dltjockvispad grädde
- 1mskchilisås, rågad
- 1stor vitlöksklyfta, pressad
- ½tskpaprikapulver
- 1clcognac
- någradroppe(ar)tabasco
Het sås
- 1burk(ar)krossad tomat, låt den rinna av något i en sil
- ½rödlök, finhackad
- 1vitlöksklyfta, finfinhackad
- ½lime, saften av
- 1msktomatpuré
- 1mskrödvinsvinäger
- 1mskkorianderfrö, mortlade
- 1tskspiskummin, mortlade
- ½msksriracha, kan uteslutas om du inte vill ha såsen för het
- 1tsksocker
Så lagar du
Rhode Islandsås
1. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar, låt stå i kylskåp.
OBS! Får ej vara för kall vid servering
Het sås
1. Blanda ihop och smaka av med salt, peppar och socker.
Friterade jätteräkor
1. Tina jätteräkorna på hushållspapper och se till att de inte är fuktiga.
2. Hetta upp olja till 180° i en kastrull eller en fritös. Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten.
3. Doppa eller kleta in räkorna i smeten och lägg ned dem i den heta oljan. Ta upp med hålslev när de fått en gyllenbrun färg (ca. 3 min.)
4. Låt räkorna rinna av på hushållspapper och svalna något, servera med dippsåserna.
Tips
Om du vill göra detta till en huvudrätt, servera då med nykokt ris.