Seljanka - rysk fisksoppa
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 500glaxfilé, skinn- och benfri, eller 500 g av grytbitar av fisk t ex lax, gös, marulk, hälleflundra
- 2gula lökar
- 2-3morötter
- 1palsternacka
- 4medelstora saltgurkor
- 2-3mskolja
- 2msktomatpuré
- 2lagerblad
- 4-5hela svartpepparkorn
- 2fiskbuljongtärningar
- 1litervatten
- 10gröna oliver
- 10svarta oliver
- 2mskkapris
- 1dlsyltlök på burk
- 2mskkaprisspad
Till servering
- citronskivor
- 1dlstrimlad salladslök
- créme fraiche
Så lagar du
1. Putsa laxen och skär den i ca 2 cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter, palsternacka och gurka i tärningar.
2. Fräs löken i oljan 2-3 minuter. Tillsätt morötter och palsternacka. Fräs på medelstark
värme 5 minuter. Tillsätt gurka, tomatpuré, lagerblad, pepparkorn och söndersmulade buljongtärningar och fräs under omröring 2-3 minuter. Späd med hälften av vattnet, koka upp och sjud på ganska svag värme i 10 minuter.
3. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka upp. Tillsätt oliver, kapris, kaprisspad och syltlök, sjud 5 minuter. Lägg i fisken och sjud ca 5 minuter. Smaka av.
Servera med citronskivor, salladslök och creme fraiche.
Den här fisksoppan lagad på lax eller flera sorters fisk och blir mustig och smakrik. Saltgurka och gurkspad, kapris och oliver står för den härliga sältan.