Sensommarens friterade grönsaker med tempuradipp och sardelldipp

Zucchini, rödlök, blomkål, morot.

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekta snacks för sommaren.

Ingredienser

4portioner

Förslag på grönsaker

  • zucchini, tunt skivade
  • blomkål och broccoli, lätt ångkokta buketter
  • morötter, tunt skivade
  • rödlök, skuren i ringar

Frityrsmet

  • 2dl
    vetemjöl
  • 2dl
    öl eller kolsyrat vatten
  • 1st
    äggvita
  • 1st
    nypa salt
  • liter
    frityrolja t.ex majs, jordnöt eller raps

Tempuradipp

  • 1dl
    risvinäger
  • 1msk
    socker
  • 1st
    finhackad röd chilifrukt
  • salt och peppar
  • finhackad koriander eller riven ingefära

Sardelldipp

  • 8st
    finhackade sardeller
  • 1st
    liten knippa hackad bladpersilja
  • 1msk
    kapris
  • saft från 1 citron
  • 1st
    kryddmått chilipeppar
  • ½dl
    olivolja

Så lagar du

1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till dipparna.

2. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Torka dom med hushållspapper.

3. Hetta upp oljan till 180–200 grader. Använd en stor kastrull.

4. Blanda mjöl och öl till en smet. Salta och peppra lite. Vispa äggvitan styv och vänd ned den i smeten. Rör ner mer öl om det behövs. Smeten ska vara något tjockare än filmjölk.

5. Vänd dina grönsaker eller blad i frityrsmeten och lägg ned i oljan med en hålslev. Fritera i 1–2 minuter tills de är gyllenbruna. Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av. Salta precis innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!