Sensommarens friterade grönsaker med tempuradipp och sardelldipp
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Perfekta snacks för sommaren.
Ingredienser
4portioner
Förslag på grönsaker
- zucchini, tunt skivade
- blomkål och broccoli, lätt ångkokta buketter
- morötter, tunt skivade
- rödlök, skuren i ringar
Frityrsmet
- 2dlvetemjöl
- 2dlöl eller kolsyrat vatten
- 1stäggvita
- 1stnypa salt
- 1½literfrityrolja t.ex majs, jordnöt eller raps
Tempuradipp
- 1dlrisvinäger
- 1msksocker
- 1stfinhackad röd chilifrukt
- salt och peppar
- finhackad koriander eller riven ingefära
Sardelldipp
- 8stfinhackade sardeller
- 1stliten knippa hackad bladpersilja
- 1mskkapris
- saft från 1 citron
- 1stkryddmått chilipeppar
- ½dlolivolja
Så lagar du
1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till dipparna.
2. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Torka dom med hushållspapper.
3. Hetta upp oljan till 180–200 grader. Använd en stor kastrull.
4. Blanda mjöl och öl till en smet. Salta och peppra lite. Vispa äggvitan styv och vänd ned den i smeten. Rör ner mer öl om det behövs. Smeten ska vara något tjockare än filmjölk.
5. Vänd dina grönsaker eller blad i frityrsmeten och lägg ned i oljan med en hålslev. Fritera i 1–2 minuter tills de är gyllenbruna. Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av. Salta precis innan servering.