Skånsk kalops

Skånsk kalops

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk rätt, som dessutom lämpar sig att bygga rätter nästkommande dagar på.

Ingredienser

4 - 8portioner

  • 1kg
    högrev
  • 6st
    färska lagerblad
  • 10st
    kryddpepparkorn
  • 4st
    gula lökar
  • 4st
    morötter
  • 18st
    potatisar, medelstora
  • 1burk(ar)
    inlagda rödbetor
  • maizena till redning
  • salt vitpeppar

Så lagar du

1. Tärna högrev i grova tärningar (3x3 cm). Salta och peppra köttet. Bryn noggrant runt om i stekpanna.

2. Skala och skär all lök i grova klyftor. Skiva morot i grova bitar (2 cm). Bryn 1/3 av morot och lök i samma panna som köttet

3. Lägg i gjutjärnsgryta med köttet och tillsätt lagerblad och kryddpeppar. Slå på vatten så att det rikligt täcker. Lägg på lock och baka i ugn på 150° i 2-3 h (tills köttet är riktigt mört).

4. Lyft ur köttet och grönsakerna. Reducera skyn en aning och smaka av med rödbetsspad, salt och vitpeppar. Red av med maizena till simmig konsistens.

5. Lägg övrig lök och morötter i en ugnfast form. Ringla över lite olja och baka i ugn på 150° under aluminium folie tills mjuka men spänstiga. Lägg undan hälften av köttet till morgondagens fajitas och blanda resten med grönsaker och hälften av kalopsskyn (spara hälften till morgondagens fajitas).

6. Skala och koka potatis till servering (spara fyra potatisar till dag 3: crêpes). Servera med inlagda rödbetor.

Dela det här receptet med dina vänner!