Skärgårdssoppa från Gällnö
Publicerat:
2020-12-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500gfisk, exempelvis torsk- och laxfilé
- 20stblåmusslor, sköljda och rensade
- 2stgula lökar, grovhackade
- 3stmorötter, två i slantar +en finstrimlad
- 1/2stfänkål, grovhackad
- 4stvitlöksklyftor, tre hackade + en pressad
- 2stpurjolök, vita delen, en skivad + en finstrimlad
- 1/2stchili, hackad
- 5stpotatisar, skalade, i bitar
- 2msktomatpuré
- 1burk(ar)hela tomater, delade
- 1litervatten
- 3mskfiskfond
- 2dlvitt vin
- 2dläppeljuice
- 6clPastis/Pernod
- 1mskfänkålsfrön, mortlade
- 2mskoregano och bladpersilja, färsk, grovhackad
- smör och olja
- salt och peppar
Rouille
- 2stäggulor
- 1tskdijonsenap
- 1mskvitvinsvinäger
- 2dlolja, neutral
- 1mskröd paprika, finhackad
- 1tskröd chili, finhackad
- 2stvitlöksklyftor, pressade
- 1stpotatis, kall, mosad
- 1/2tskpaprikapulver
- 1stänkcayennepeppar
- 1stcitronklyfta, pressad
- 0,5gsaffran, mortlad ihop med salt
- salt och peppar
Så lagar du
1. Smält smör och olja i en stor tjockbottnad kastrull/gryta. Fräs lök, fänkål och morotsslantar i ca 5 min. Tillsätt vitlök och chili, fräs ytterligare 2 min. Låt tomatpurén fräsa någon minut med grönsakerna (detta gör att syran i tomatpurén minskar).
2. Häll tomaterna i grytan. Tillsätt vätskan (vatten, vin, äpplejuice, fond) och rör om. Smaka av och addera ytterligare fond om smaken är för ”tunn”. Tillsätt de hackade örterna (obs! spara lite till dekoration) och de mortlade fänkålsfröna, dra några varv med svartpepparkvarnen. Häll i Pastis/Pernod. Koka upp och låt bubbla i ca 20 min.
3. När soppan kokat i 20 min tillsätt potatisen och låt koka tillsammans tills potatisen känns mjuk.
4. Pressa i vitlöksklyftan och addera finstrimlad purjolök och morot, rör om. Häll i musslorna, låt sjuda i ca 5 min. Skär fiskbitarna kuber (ca 4 x 4 cm) och tillsätt efter ca 2 min. Koktid musslor: ca 5 min. Koktid fisk: ca 3 min. Servera med rouille och bröd och garnera med hackade örter.
Rouille
1. Blanda ihop äggulor, dijonsenap och vinäger i en bunke (Obs! Se till att alla ingredienser har rumstemperatur).
2. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du vispar eller mixar.
3. Fortsätt tills du har en krämig och tjock majonnäs. Pressa eller mosa i potatisen och fortsätt vispa majonnäsen slät. Mortla saffran med flingsalt och häll i bunken.
4. Blanda i övriga ingredienser och rör om. Smaka av med salt och peppar. Önskar du en mildare sås, skippa cayennepeppar och chili. Och använd bara en vitlöksklyfta.