Skärgårdssoppa från Gällnö

Fisksoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saffransdoftande fisksoppa av bouillabaissetyp på blandad skärgårdsfisk med blåmusslor. Stickan väljer med omsorg huvudingredienser direkt från fiskhandlarens flakmoppe.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    fisk, exempelvis torsk- och laxfilé
  • 20st
    blåmusslor, sköljda och rensade
  • 2st
    gula lökar, grovhackade
  • 3st
    morötter, två i slantar +en finstrimlad
  • 1/2st
    fänkål, grovhackad
  • 4st
    vitlöksklyftor, tre hackade + en pressad
  • 2st
    purjolök, vita delen, en skivad + en finstrimlad
  • 1/2st
    chili, hackad
  • 5st
    potatisar, skalade, i bitar
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    hela tomater, delade
  • 1liter
    vatten
  • 3msk
    fiskfond
  • 2dl
    vitt vin
  • 2dl
    äppeljuice
  • 6cl
    Pastis/Pernod
  • 1msk
    fänkålsfrön, mortlade
  • 2msk
    oregano och bladpersilja, färsk, grovhackad
  • smör och olja
  • salt och peppar

Rouille

  • 2st
    äggulor
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2dl
    olja, neutral
  • 1msk
    röd paprika, finhackad
  • 1tsk
    röd chili, finhackad
  • 2st
    vitlöksklyftor, pressade
  • 1st
    potatis, kall, mosad
  • 1/2tsk
    paprikapulver
  • 1stänk
    cayennepeppar
  • 1st
    citronklyfta, pressad
  • 0,5g
    saffran, mortlad ihop med salt
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Smält smör och olja i en stor tjockbottnad kastrull/gryta. Fräs lök, fänkål och morotsslantar i ca 5 min. Tillsätt vitlök och chili, fräs ytterligare 2 min. Låt tomatpurén fräsa någon minut med grönsakerna (detta gör att syran i tomatpurén minskar).

2. Häll tomaterna i grytan. Tillsätt vätskan (vatten, vin, äpplejuice, fond) och rör om. Smaka av och addera ytterligare fond om smaken är för ”tunn”. Tillsätt de hackade örterna (obs! spara lite till dekoration) och de mortlade fänkålsfröna, dra några varv med svartpepparkvarnen. Häll i Pastis/Pernod. Koka upp och låt bubbla i ca 20 min.

3. När soppan kokat i 20 min tillsätt potatisen och låt koka tillsammans tills potatisen känns mjuk.

4. Pressa i vitlöksklyftan och addera finstrimlad purjolök och morot, rör om. Häll i musslorna, låt sjuda i ca 5 min. Skär fiskbitarna kuber (ca 4 x 4 cm) och tillsätt efter ca 2 min. Koktid musslor: ca 5 min. Koktid fisk: ca 3 min. Servera med rouille och bröd och garnera med hackade örter.

Rouille

1. Blanda ihop äggulor, dijonsenap och vinäger i en bunke (Obs! Se till att alla ingredienser har rumstemperatur).

2. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du vispar eller mixar.

3. Fortsätt tills du har en krämig och tjock majonnäs. Pressa eller mosa i potatisen och fortsätt vispa majonnäsen slät. Mortla saffran med flingsalt och häll i bunken.

4. Blanda i övriga ingredienser och rör om. Smaka av med salt och peppar. Önskar du en mildare sås, skippa cayennepeppar och chili. Och använd bara en vitlöksklyfta.

Dela det här receptet med dina vänner!