Smashade högrevsspett med fermenterad grönpeppar

Smashade högrevsspett med fermenterad grönpeppar

Publicerat:

Tillagningstid:

Rätt för dig som gillar peppar! Inte bara för att det ska vara starkt, utan för att det ska smaka. Servera gärna i någon form av wrap eller bröd, men det går självklart att servera den med ris, pasta eller potatis. Har du inte fermenterad grönpeppar kan du använda grönpeppar i lag.

Ingredienser

4portioner

Högrevsspett

  • 400-500g
    högrevsfärs (testa gärna också med lamm-, vilt- eller kycklingfärs)
  • 2msk
    fermenterad grönpeppar
  • ½-1kruk(or)
    persilja
  • 1-3
    vitlöksklyftor
  • ½dl
    smält talg (går att ersätta med annat fett, t ex skirat smör eller kokosfett)
  • 2msk
    majonnäs
  • ev 2msk
    majsmjöl (beroende på vilken färs du använder)
  • 8
    grillpinnar
  • 1tsk
    salt
  • 4
    wrapbröd eller tunnbröd
  • 2msk
    fett, att steka i
  • salt

Pepparkräm

  • 2dl
    creme fraiche
  • 1msk
    fermenterad grönpeppar
  • 1tsk
    farinsocker
  • salt

Pepparrimmad sallad

  • 1
    salladsskål/kinakål
  • 2liter
    vatten
  • 32g
    salt
  • ½dl
    socker
  • 1msk
    grapefruitpeppar
  • 1msk
    mandarinpeppar
  • 1/3
    gurka
  • 1dl
    färska jordgubbar
  • 1dl
    färska hallon
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 1-2msk
    honung
  • peppar

Pepparpicklad silverlök

  • 2-3
    silverlökar
  • ½dl
    ättika
  • 1dl
    socker
  • 1 ½dl
    vatten
  • 1msk
    hel grapefruitpeppar
  • 1msk
    chokladpeppar

Så lagar du

Tips

Tricket med denna rätt är att inte smasha biffarna för mycket. Men när du smashar så skapar du en större stekyta och det blir en krispigare resultat.

Viktigt att tänka på är att peppar beter sig olika beroende på om du river, mortlar, skär eller mal den. Ungefär samma effekt som vitlöken.

 

Smashade högrevsspett

  1. Mortla först vitlöken så att du får som ett mos.
  2. Knäpp sönder den fermenterade pepparn mellan fingrarna och blanda ner den med vitlöken.
  3. Hacka persiljan fint, blanda sedan resten av ingredienserna, förutom den smälta talgen, i en bunke.
  4. Se till att talgen inte är för varm, men den ska inte heller vara för hård i konsistensen, och blanda försiktigt ner den i färsen.
  5. Forma färsen till 8 lika stora avlånga bollar.
  6. Hätta upp en grillhäll eller grilla dom ute, placera grillspettet innan och tryck till med din smasher eller stekspade så att den plattas ut och att grillspettet fastnar på spettet.
  7. Vänd då och då och salta.
  8. Låt spetten vila några minuter innan du serverar tillsammans med salladen, såsen, den picklade silverlöken och ät i en wrapbröd av något slag, eller med potatis eller ris.

Pepparkräm

  1. Mortla pepparen och farinsockret ordentligt.
  2. Blanda sedan ner creme fraichen.
  3. Smaka av med ev salt och lite socker.

Pepparrimmad sallad

  1. Lös upp sockret och saltet i vattnet, mortla pepparen grovt och lägg ner det i vattnet. Vill du så kan du värma väskan men då måste du kyla ner den innan du lägger ner salladen.
  2. Låt ligga över natten eller minst 4 timmar.
  3. Ta upp det och låt droppa av. Skär i lämpliga bitar.
  4. Skär frukten i delar och hacka koriandern grovt och blanda ihop salladen. Ringla över honung och krydda med mer peppar.

Pepparpicklad silverlök

  1. Knivskär chokladpepparn och mortla försiktigt grapefruitpepparn.
  2. Koka upp lagen tillsammans med pepparn.
  3. Skala och skiva löken tunt.
  4. Låt lagen svalna lite och lägg sedan i löken och låt ligga över natten.

Dela det här receptet med dina vänner!