Smashade högrevsspett med fermenterad grönpeppar
Publicerat:
2022-01-12Tillagningstid:
Rätt för dig som gillar peppar! Inte bara för att det ska vara starkt, utan för att det ska smaka. Servera gärna i någon form av wrap eller bröd, men det går självklart att servera den med ris, pasta eller potatis. Har du inte fermenterad grönpeppar kan du använda grönpeppar i lag.
Ingredienser
4portioner
Högrevsspett
- 400-500ghögrevsfärs (testa gärna också med lamm-, vilt- eller kycklingfärs)
- 2mskfermenterad grönpeppar
- ½-1kruk(or)persilja
- 1-3vitlöksklyftor
- ½dlsmält talg (går att ersätta med annat fett, t ex skirat smör eller kokosfett)
- 2mskmajonnäs
- ev 2mskmajsmjöl (beroende på vilken färs du använder)
- 8grillpinnar
- 1tsksalt
- 4wrapbröd eller tunnbröd
- 2mskfett, att steka i
- salt
Pepparkräm
- 2dlcreme fraiche
- 1mskfermenterad grönpeppar
- 1tskfarinsocker
- salt
Pepparrimmad sallad
- 1salladsskål/kinakål
- 2litervatten
- 32gsalt
- ½dlsocker
- 1mskgrapefruitpeppar
- 1mskmandarinpeppar
- 1/3gurka
- 1dlfärska jordgubbar
- 1dlfärska hallon
- 1kruk(or)koriander
- 1-2mskhonung
- peppar
Pepparpicklad silverlök
- 2-3silverlökar
- ½dlättika
- 1dlsocker
- 1 ½dlvatten
- 1mskhel grapefruitpeppar
- 1mskchokladpeppar
Så lagar du
Tips
Tricket med denna rätt är att inte smasha biffarna för mycket. Men när du smashar så skapar du en större stekyta och det blir en krispigare resultat.
Viktigt att tänka på är att peppar beter sig olika beroende på om du river, mortlar, skär eller mal den. Ungefär samma effekt som vitlöken.
Smashade högrevsspett
- Mortla först vitlöken så att du får som ett mos.
- Knäpp sönder den fermenterade pepparn mellan fingrarna och blanda ner den med vitlöken.
- Hacka persiljan fint, blanda sedan resten av ingredienserna, förutom den smälta talgen, i en bunke.
- Se till att talgen inte är för varm, men den ska inte heller vara för hård i konsistensen, och blanda försiktigt ner den i färsen.
- Forma färsen till 8 lika stora avlånga bollar.
- Hätta upp en grillhäll eller grilla dom ute, placera grillspettet innan och tryck till med din smasher eller stekspade så att den plattas ut och att grillspettet fastnar på spettet.
- Vänd då och då och salta.
- Låt spetten vila några minuter innan du serverar tillsammans med salladen, såsen, den picklade silverlöken och ät i en wrapbröd av något slag, eller med potatis eller ris.
Pepparkräm
- Mortla pepparen och farinsockret ordentligt.
- Blanda sedan ner creme fraichen.
- Smaka av med ev salt och lite socker.
Pepparrimmad sallad
- Lös upp sockret och saltet i vattnet, mortla pepparen grovt och lägg ner det i vattnet. Vill du så kan du värma väskan men då måste du kyla ner den innan du lägger ner salladen.
- Låt ligga över natten eller minst 4 timmar.
- Ta upp det och låt droppa av. Skär i lämpliga bitar.
- Skär frukten i delar och hacka koriandern grovt och blanda ihop salladen. Ringla över honung och krydda med mer peppar.
Pepparpicklad silverlök
- Knivskär chokladpepparn och mortla försiktigt grapefruitpepparn.
- Koka upp lagen tillsammans med pepparn.
- Skala och skiva löken tunt.
- Låt lagen svalna lite och lägg sedan i löken och låt ligga över natten.