Smördegsflarn med getost och tomat
Publicerat:
2022-08-24Tillagningstid:
En mycket lättgjort smördegsflarn med getost och tomat. Passar som en lätt lunchrätt med sallad. Eller som tilltugg till ett glas vin eller tillbehör på kräftskivan. I stället för tomater är det också supergott att toppa med kokta rödbetor eller andra betor.
Ingredienser
8portioner
- 1stsmördegsplatta, 250 g fryst eller kyld
- 300gchèvre utan kanter
- 2ststora ägg
- nymald svartpeppar
- 1krmsalt
Topping
- 400gsmå tomater
- basilikablad
- 1-2mskflytande honung (valfritt)
Så lagar du
- Tina smördegen om den är fryst. Sätt ugnen på 200°C.
- Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Skär en markering 2 cm in från kanten i smördegen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills den börjar få färg. Ta ut och pensla smördegen med ägg. Grädda ytterligare ca 3 minuter.
- Finfördela osten och vispa ihop med äggen. Peppra och salta.
Ta ut degen och platta försiktigt till degen innanför kanten för att ge plats till fyllningen. - Häll i fyllningen försiktigt innanför kanten. Fortsätt grädda 10–15 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat. Ta ut och låt svalna något.
- Halvera eller skär tomaterna i mindre bitar. Fördela dem och basilkablad på fyllningen. Strö på lite flingsalt på tomaterna och ringla eventuellt över lite honung i tunn stråle. Värm honungen lite så blir den mer rinnig. Om du inte ska servera direkt, vänta med att lägga på all topping. Flarnet är gott även när det svalnat.