Smördegspaj med sparris och rökt lax
Publicerat:
2021-06-23Tillagningstid:
Ibland behöver man dra fram ett riktigt ess på nolltid. Något snyggt, drömgott och oemotståndligt frasigt. Då passar det här.
Ingredienser
4portioner
- 1paketkyld smördeg, rektangulär (250 g)
- 1paketfärsk, späd broccoli eller sparris ca 200 gram
- 3mskcrème av soltorkade tomater eller pesto
- 1ask(ar)cocktailtomater, halverade
- 100gost, riven (välj din favoritsort)
- 2mskpinjenötter
- 1stägg, till pensling
Valfritt efter gräddning:
- ruccola eller babyspenat, serranoskinka och färska fikon, rökt lax i skivor, kronärtskocka, nötter eller ost
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225°. Koka broccoli (eller sparris) någon minut i saltat vatten, häll av och lägg den på en handdduk för att torka lite.
2. Rulla ut degen på bakpapper och skär halvt igenom degen runt om, så att det blir en 3-4 cm bred kant. Snitta ett mönster i kanten med lätt hand på kniven och pensla med ägg.
3. Bred tomatcrème eller pesto över plattan, innanför det äggpenslade mönstret. Lägg på grönsaker, ost och pinjenötter.
4. Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen, tills degen är genomgräddad och färgen gyllene. Om du vill garnerar du nu med ruccola, skinka, lax eller färska örter.