Smördegstarte med lök, fetaost och oliver
Publicerat:
2024-10-08Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1stfärsk smördegsplatta, 250 g
- 1stägg till pensling
- 600ggul lök, ca 4 stora
- 2stvitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- 1dlvitt torrt vin
- 10stfinhackade sardellfiléer
- 1tsktimjan
- ½tsksalt
- nymald svartpeppar
- 1paketfetaost, 150 g
- 1dlsvarta urkärnade Kalamataoliver
- 100gsmå tomater
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rulla ut smördegen på plåt, skär en kant runt om men inte rakt igenom. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda smördegsplattan 12–15 minuter mitt i ugnen tills den får fin färg.
3. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Fräs löken i oljan tills den är riktigt mjuk och glansig tillsammans med pressad vitlök. Det tar ganska lång tid, ca ½ timme.
4. Häll på vinet och de finhackade sardellfiléerna, timjan, salt och vrid över svartpeppar. Låt sjuda under omrörning tills allt vin kokat in. Smaka av om det behövs mer salt och peppar, men tänk på att både fetaost och oliver tillför sälta.
5. Fördela lökröran på den förgräddade smördegsplattan innanför den markerade kanten. Smula över osten och strö på oliver och garnera till sist med halverade små tomater.
6. Sätt in i övre delen av ugnen 5–10 minuter tills osten och tomaterna blivit varma.