Smördegstarte med lök, fetaost och oliver

Oliver, tomater smördeg bricka bord

Publicerat:

Tillagningstid:

Vitvinskokt lök med sardeller, oliver och fetaost är några av de härliga smaker som samsas på en frasig botten. Smördegsbottnen och fyllningen kan göras helt klara, men bör inte läggas samman förrän strax före värmningen.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1st
    färsk smördegsplatta, 250 g
  • 1st
    ägg till pensling
  • 600g
    gul lök, ca 4 stora
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • 1dl
    vitt torrt vin
  • 10st
    finhackade sardellfiléer
  • 1tsk
    timjan
  • ½tsk
    salt
  • nymald svartpeppar
  • 1paket
    fetaost, 150 g
  • 1dl
    svarta urkärnade Kalamataoliver
  • 100g
    små tomater

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Rulla ut smördegen på plåt, skär en kant runt om men inte rakt igenom. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda smördegsplattan 12–15 minuter mitt i ugnen tills den får fin färg.

3. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Fräs löken i oljan tills den är riktigt mjuk och glansig tillsammans med pressad vitlök. Det tar ganska lång tid, ca ½ timme.

4. Häll på vinet och de finhackade sardellfiléerna, timjan, salt och vrid över svartpeppar. Låt sjuda under omrörning tills allt vin kokat in. Smaka av om det behövs mer salt och peppar, men tänk på att både fetaost och oliver tillför sälta.

5. Fördela lökröran på den förgräddade smördegsplattan innanför den markerade kanten. Smula över osten och strö på oliver och garnera till sist med halverade små tomater.

6. Sätt in i övre delen av ugnen 5–10 minuter tills osten och tomaterna blivit varma.

Dela det här receptet med dina vänner!