Smörkokt gösrygg med broccoli och bearnaisesås
Publicerat:
2017-03-23Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2stgös á 500 gram
- ½litersaltlag 10 %
- 400gbrynt och skirat smör
- 400gblommande broccoli
- 400gbroccoli
Smörkräm
- 5stäggulor
- 1dlvitt vin
- 2mskvitvinsvinäger
- ½lök
- örter
- brynt och skirat smör
- salt
- citron
Så lagar du
Gös
1. Filéa gösen och skär ut ryggfiléerna. Salta dem i saltlagen under 10 minuter.
2. Värm det skirade smöret i ugnen på 70 grader till 65 grader. Ta ut formen och lägg filéerna i smöret.
3. Lägg formen med gösfiléerna tillbaka i ugnen (70 grader) i cirka 8–12 minuter.
Broccolipuré och blommande broccoli
1. Koka de tärnade broccolibitarna. Blanda i mixern med (ryps)olja till en puré.
2. Blanchera den blommande broccolin i lätt saltat vatten i en minut. Kyl ned i isbad.
3. Smaka av den blommande broccolin med salt och peppar. Värm upp med smör och smaka av med salt.
Smörkräm/Bearnaisesås
1. Hacka löken fint.
2. Koka ihop lök, vin och vinäger till 1/3 av ursprunglig mängd och sila.
3. Vispa ihop den silade reduktionen och äggulorna på svag värme. När äggulorna bildar en tjock kräm, börja spä på med det brynta, skirade smöret som du kokade fisken i.
4. Smaka av med salt och citron.
5. Lägg fiskfilén på tallriken med broccoliblommorna bredvid, häll smörkrämen över fisken och lägg en sked broccolipuré vid sidan.