Smörstekt siklöja med syrlig äpple- och lökkompott
Ingredienser
4portioner
- 600gsiklöja urtagen
- 1litervatten
- ½dlsalt
- 2mskdillfrö
- 2dlrågmjöl
- 2stsvenska äpplen
- 2mskäppelcidervinäger
- 2stgula lökar
- 1mskcremé fraiche
- 1kgmandelpotatis
- 3dlmjölk
- 1dlgrädde
- 4msksmör
- 1stcitron
- 1knippa(or)färsk dill
Så lagar du
1. Koka upp 1 liter vatten med ½ dl salt samt 2 msk dillfrö. Ställ kallt.
2. Sila saltlagen, häll den sedan över siklöjan och låt ligga i ca 6 timmar.
3. Skala och riv löken med hjälp av ett rivjärn, riv även äpplet. Fräs löken samt äpplet i 1 msk smör på svag temperatur, häll även i vinägern och låt koka i ca 2 minuter. Rör i 1 msk cremé fraiche, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
4. Skala potatisen och koka den i saltat vatten, ca 20 minuter. Blanda mjölk, grädde och 2 msk smör. Koka upp i en kastrull, häll av vattnet från potatisen och pressa i en bunke. Späd sedan under omrörning med den heta gräddmjölken. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
5. Ta upp siklöjan ur saltlagen, torka av med hushållspapper, vänd i rågmjöl och stek i smör.
Upplägg:
Lägg upp på en tallrik – gärna avlång. Serveras med citron och färsk dill.