Solbullar - Jespers vaniljbullar
Publicerat:
2020-08-11Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
30 - 35portioner
Vetebullar
- 500gmjölk (5 dl)
- 50gjäst
- 1050gvetemjöl
- 200gsmör, osaltat
- 200gströsocker eller vit sirap
- 2tskkardemumma, grovmalen
- 10gsalt
Vaniljkräm
- 500gstandardmjölk
- 1/4vaniljstång
- 6äggulor
- 40gmajsstärkelse
- 125gströsocker
- 25gsmör
Så lagar du
Vetebullar
1. Använd kall mjölk. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.
2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet jäsa i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.
3. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma.
4. Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Gör ett glutentest och se om en bra gluten bildats, om inte knåda lite till.
5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter. Dela degen i 60 gramsbitar.
6. Forma degbitarna så att de blir runda och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikonduk.
7. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen. Sätt ugnen på 210 grader.
8. Tryck ett ”hål” i bullarnas mitt med hjälp av något runt föremål (kaffekopp, glas eller liknande) Fyll hålet med den kokta vaniljkrämen. När ugnen kommit upp i temperatur så gräddas bullarna tills de får en bra färg, ca 7-10 minuter.
9. Pensla bullarna med smält smör när de svalnat lite och vänd bullen i strösocker.
Vaniljkrämen
1. Häll mjölken i en kastrull och dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).
2. Gör ett uppkok och låt mjölk- och vaniljblandningen stå och dra i 20 minuter. Koka upp igen och ta upp vaniljstången ur mjölk/vaniljblandningen.
3. Vispa ihop äggula, majsstärkelse och socker till en slät smet. Tillsätt mjölk- och vaniljblandningen i smeten, vispa väl.
4. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka.
5. Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Häll upp krämen i en spritspåse och spritsa krämen i ”hålet” på den ogräddade vetebullen.
Tips
Vaniljkrämen kan förberedas och förvaras i sluten behållare i kylen ca 3 dagar.