Solrosfröbollar med pasta och rostad tomatsås

Solrosbollar på en tomatsåsbädd, ljus pasta och gröna kryddblad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att göra veganska bollar på solrosfrön blir ruskigt gott, speciellt om de smaksätts med soltorkade tomater.

Ingredienser

4portioner

  • ½st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    olivolja
  • 5dl
    solrosfrön
  • 8st
    soltorkade tomater
  • ½dl
    vatten
  • 2msk
    ljus sojasås
  • 1tsk
    rökt paprika
  • salt och svartpeppar

Rostad tomatsås

  • 1kg
    tomater, i klyftor
  • 1st
    gul lök, hackad
  • 4klyfta(or)
    vitlök, skivade
  • 1dl
    olivolja
  • 2kvist(ar)
    färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
  • 2msk
    finhackad basilika (eller 1 tsk torkad)
  • 2tsk
    äppelcidervinäger
  • 1tsk
    strösocker
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Solrosfröbollar

1. Fräs den gula löken och vitlöken i lite olja tills den mjuknar och blir lätt transparent.

2. Skrapa ner löken i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa ihop till en fin färs.

3. Forma färsen till bollar och stek gyllene i lite olja.

4. Servera bollarna tillsammans med pasta och tomatsås.

Tomatsås

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda tomater, gul lök och vitlök med olivolja och oregano på en plåt. Rosta i ugnen i 2 timmar. Håll koll så att det inte bränns.

3. Ta bort oreganokvistarna och häll ner resten i en blender och mixa till en hyfsat slät sås. Du kan även göra det med hjälp av en stavmixer.

4. Rör ner basilika, äppelcidervinäger, strösocker, salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!