Solrosfröbollar med pasta och rostad tomatsås
Publicerat:
2018-09-11Tillagningstid:
Att göra veganska bollar på solrosfrön blir ruskigt gott, speciellt om de smaksätts med soltorkade tomater.
Ingredienser
4portioner
- ½stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 2mskolivolja
- 5dlsolrosfrön
- 8stsoltorkade tomater
- ½dlvatten
- 2mskljus sojasås
- 1tskrökt paprika
- salt och svartpeppar
Rostad tomatsås
- 1kgtomater, i klyftor
- 1stgul lök, hackad
- 4klyfta(or)vitlök, skivade
- 1dlolivolja
- 2kvist(ar)färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
- 2mskfinhackad basilika (eller 1 tsk torkad)
- 2tskäppelcidervinäger
- 1tskströsocker
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Solrosfröbollar
1. Fräs den gula löken och vitlöken i lite olja tills den mjuknar och blir lätt transparent.
2. Skrapa ner löken i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa ihop till en fin färs.
3. Forma färsen till bollar och stek gyllene i lite olja.
4. Servera bollarna tillsammans med pasta och tomatsås.
Tomatsås
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda tomater, gul lök och vitlök med olivolja och oregano på en plåt. Rosta i ugnen i 2 timmar. Håll koll så att det inte bränns.
3. Ta bort oreganokvistarna och häll ner resten i en blender och mixa till en hyfsat slät sås. Du kan även göra det med hjälp av en stavmixer.
4. Rör ner basilika, äppelcidervinäger, strösocker, salt och peppar.