Soppa på persiljerot och apelsin
Publicerat:
2019-01-09Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Soppan
- 300gpersiljerot
- 4potatisar, medelstora
- 2gula lökar
- 1klyfta(or)vitlök
- 2msksmör
- 6dlvatten
- 2kycklingbuljongtärningar
- 1apelsin, skalet
- 2apelsiner, saften
- 2dlgrädde
Fröfräs
- ½dlsolrosfrön
- ½dlpumpafrön
- 2msksesamfrön
- ½dlcashewnötter, naturella
- ½tskflingsalt
- 1tskharissa
Till servering
- Fröfräs med harissa
- 2mskpersilja, finhackad
- 2apelsiner
- 1dlsvartkål
Så lagar du
1. Skala och skär persiljerot och potatis i bitar. Skala och tärna lök och vitlök.
2. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och apelsinsaft och låt koka i cirka 20 minuter.
3. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens och smaka av med salt, peppar och finrivet apelsinskal.
4. Gör fröfräset: Smält smöret i en stekpanna. Lägg i nötter och frön och fräs dem i smöret i några minuter medan du rör om. Nötterna ska bli lite gyllene. Lägg i harissa och salt och blanda om ordentligt.
5. Skär 2 apelsiner i fina filéer genom att skära bort skalet och sedan skära loss fruktköttet i tunna klyftor. Repa svartkålen från stammen och bryt i mindre bitar. Lägg i en skål, häll på en matsked olivolja och massera in oljan ordentligt i svartkålen.
6. Servera soppan med fröfräs, finhackad persilja, apelsinfiléer och svartkål.
Tips
Det går bra att ersätta persiljeroten med till exempel rotselleri. Du kan använda fond istället för buljongtärningar om du vill.