Starta en surdeg

Surdeg i glasburk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Så enkelt startar du din egen surdeg! Mata den var fjärde dag och du kan baka ett gott surdegsbröd när du vill.

Ingredienser

Dag 1-3 (grundsurdeg)

  • 50g
    rårivet äpple
  • 100g
    vatten
  • 100g
    rågmjöl

Dag 4

  • 200g
    rågmjöl
  • 200g
    vatten (2 dl)

Så lagar du

Dag 1-3

1. Blanda 35-37-gradigt vatten med mjöl och äpplet  i en bunke med lock.

2. Ställ burken på en varm plats, helst 26-30 grader i tre dagar. Påskynda jäsning genom att röra runt med slev en gång per dag.

Dag 4

3. Skrapa ner ”grundsurdegen” i en stor bunke. Fyll på med rågmjöl och 35-gradigt vatten, rör om ordentligt.

4. Sätt på lock eller täck med plastfolie. Ställ ytterligare ett dygn i samma temperatur som tidigare.

Dag 5

5. Surdegen är klar och förvaras i kylskåp till den skall användas.

6. Mata surdegen var fjärde dag genom att tillsätta lite rågmjöl och lite varmt vatten. Låt surdegen stå på ett varmt ställe ca 30 grader tills den börjar bubbla lite. Ställ den därefter i kylen och mata den om fyra dagar igen.

Dela det här receptet med dina vänner!