Susannes bästa moussaka

Susannes bästa moussaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nu är det helg, så jag tänker tipsa om ett recept som kanske kräver lite mer jobb än vardagsrecepten. Men det är värt det. Låt oss laga min bästa moussaka!

Ingredienser

8portioner

  • 4
    auberginer
  • 500g
    potatis, skivade ca 5 mm tjockt

Färssås

  • 3
    gula lökar, hackade
  • 700g
    vegetarisk fryst färs, upptinad
  • 1dl
    tomatpuré
  • 1msk
    sambal oelek
  • 800g
    körsbärstomater, på burk
  • grönsaksbuljong/fond, tärningar/geléförp
  • 2-3klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    färsk eller fryst persilja, hackad
  • 1msk
    oregano, torkad

Vit sås

  • 9dl
    mjölk, 3%fetthalt
  • 3msk
    smör+till stekning
  • msk
    vetemjöl
  • 2
    äggulor

Topping

  • 100g
    fetaost
  • 100g
    lagrad hårdost, riven

Så lagar du

1. Skiva auberginer i ca 5 mm tjocka skivor. Om du vill kan du dra med en skalare så du får randiga auberginer.

2. Salta dessa och lägg i durkslag en stund så endel av vattnet tränger ut. Det här steget hoppar jag över ibland, man ska int behöva det med de nya auberginerna, men det blir allt lite finare färg på dem såhär.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Klappa skivorna torra med papper, lägg på plåt och rosta gyllene i ugnen, det tar ca 20 minuter, men ha uppsikt eftersom ugnar varierar.

4. Koka under tiden potatisen 5 minuter, häll av vattnet och lägg dem i en ugnsform. Ringla på olja och gärna någon örtkrydda. Låt dem rostas i ugnen samtidigt som auberginerna.

Färssås

1. Fräs lök, sambal, tomatpuré och färs i smör.

2. Häll på krossade tomater, buljong och vatten till du har en bra konsistens. Låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med vitlök, oregano och salt. Ställ åt sidan.

Vit sås

1. Smält smör, vispa ner mjöl, låt fräsa ihop och häll på några deciliter mjölk. Låt koka upp på svag värme och späd med resterande mjölk.

2. Låt koka ca 5 minuter under omrörning på svag värme. Smaka av med salt, peppar och muskot. Jag häller oftast över såsen i en kanna, så går det lätt att hälla den sedan. Rör ner gulor och hälften av osten.

3. Sedan är det bara att börja montera. Potatisen ligger kvar i sin form. På med färs.

4. Fortsätt varva… Jag har lite hackad persilja också i ett lager. Sedan på med ost och sås.

5. Grädda på 225 grader ca 30 minuter.

Tips

Den här kan du göra helt klar dagen/dagarna innan och bara värma försiktigt i ugnen medan du gör en god sallad till. Mums!

Du kan använda squash istället för aubergine, eller blanda båda.

Dela det här receptet med dina vänner!