Susannes godaste köttbullar
Publicerat:
2017-05-03Tillagningstid:
En klassiker som alltid är rätt. Jag gör köttbullar på älg- eller nötfärs, men det går lika bra med lamm- eller blandfärs. Lagas med mycket kärlek för bästa resultat.
Ingredienser
4portioner
- 500gekologisk köttfärs av nöt- eller älg
- 1liten gul lök, riven eller finhackad
- ½dlströbröd eller havregryn
- 1dlmjölk
- 1ägg
- 1tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- 1mskkalvfond
- 1tsksoja
- 2tsksenap
- 2-3mskpotatismjöl eller idealmjöl
- smör till stekning
Gräddsås
- 2dlgrädde (kokbar)
- senap
- kalvfond
- salt och peppar
Till servering
- potatismos eller kokt potatis
- rårörda lingon
- pressgurka
Så lagar du
1. Stek löken gyllene i smör, låt svalna. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.
2. Blanda färs, peppar och salt. Nu börjar färsen bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl.
3. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.
4. Stek bullarna gyllene i smör i omgångar. Flytta över till en annan panna.
5. Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås.
6. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat.
7. Servera med potatismos eller kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.