Syrlig Blodapelsintarte
Publicerat:
2022-02-16Tillagningstid:
Underbart är kort och så även säsongen för blodapelsin!
Vet ni förresten varför de är “blodiga”? Jo, det finns ett ämne i dem som aktiveras vid kyla men de behöver såklart också värme för att mogna. Detta speciella klimat finns nästan bara kring vulkanen Etna på Sicilien och det är därifrån de flesta blodapelsiner kommer från.
Denna tarté kan man med fördel baka en dag i förväg och sedan bara iordningställa den när gästerna står i hallen.
Ingredienser
Pajskal
- 250gmjöl
- 90gflorsocker
- 175gsmör
- 1 stvaniljstång
- 1 stcitronskal, rivet
- 1 stägg
- 1 stägggula(or)
Fyllning
- 5dlgrädde
- 9 stägg
- 400gflorsocker
- 1tskapelsinblomsvatten
- 2 stcitroner, saft och cest
- 3 stblodapelsiner, saft och cest
Topping
- 3 stblodapelsiner
- 2mskråsocker
Så lagar du
- Blanda alla ingredienser till degen, enklast i matberedare. Låt degen stå kallt några timmar så att den sätter sig. Kavla ut degen och klä en vid pajform, ca. 28cm diameter med höga kanter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg smörpapper ovanpå pajdegen och fyll formen med gula ärter för att undvika att kanterna sjunker ihop. Förgrädda pajskalet 10 minuter och låt gärna skalet fortfarande vara varmt när det fylls. Sänk ugnstemperaturen till 120 grader.
- Koka ner grädden till hälften och låt den svalna.
- Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner den hopkokta, avsvalnade grädden i äggsmeten och tillsätt apelsinblomsvatten, cest och saft från 2 citroner och pressad saft och cest från 3st blodapelsiner.
- Häll smeten i pajskalet. Täck gärna formen med folie för att undvika att kakan får färg.
- Grädda i 120 grader. Det kan ta mellan 30 och 50 minuter beroende på ugn. Fyllningen skall vara fast men dallra lite.
- Till toppingen: Skala blodapelsinerna med kniv så att du får bort allt det vita, skiva tunt och låt mellanlanda på ett hushållspapper.
- Vid servering: Arrangera apelsinskivorna på den avsvalnade pajen, strö över råsocker och bränn av med brûlebrännare så att sockret blir karamelliserat.